Hlavní obsah

Vstupem do Topolánkovy vlády hrozí Rusnokovi vyhazov z ČSSD

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv o vstupu bývalého sociálně demokratického ministra a současného prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka do Topolánkovy vlády se zatím jen spekuluje, v řadách sociální demokracie už se objevilo vážné varování.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Rusnok

Článek

Nejčastěji se mluví o tom, že by se Rusnok stal vicepremiérem pro ekonomiku. Pokud by takovou nabídku od premiéra Mirka Topolánka přijal, mohl by přijít o členství v ČSSD.

Alespoň takový plán se zrodil u šéfa strany Jiřího Paroubka a jeho nejbližších spolupracovníků, což Právu potvrdil dobře informovaný zdroj.

Paroubek na otázku Práva, zda to může potvrdit, neodpověděl. „Tuto reakci si mohu nechat až na tu dobu, pokud by se to stalo,“ uvedl šéf soc. dem. a dodal: „Každý moudrý člověk ví, že tato vláda má před sebou jen několik měsíců a divil bych se, pokud by pan Rusnok chtěl ze sebe dělat politického kaskadéra.“

Obavy z lobbismu

Špičky soc. dem. se přesto obávají, že Rusnokovo angažmá ve funkci vicepremiéra pro ekonomiku by mohlo být Topolánkovým dobře promyšleným tahem, kterým by chtěl získat podporu alespoň části opozice.

„Funkce vicepremiéra pro ekonomiku se příliš neosvědčila, protože je to člověk bez ministerstva a kompetencí, takže v tomto případě se dá očekávat, že by jako člen soc. dem. mohl lobbovat mezi soc. dem. poslanci, aby podpořili některé vládní návrhy,“ řekl Právu zmíněný zdroj.

Sám Rusnok se před několika dny nechal slyšet, že je velmi skeptický k instituci vicepremiéra odpovědného za ekonomiku. „My už jsme přece tady v různých vládách podobné osobnosti, nebo podobné funkce měli a z podstaty toho, jak funguje česká ústřední administrativa, je skoro stoprocentně jisté, že ten člověk nemůže uspět, respektive ty úkoly jsou příliš ambiciózní,“ prohlásil v ČRo. Dodal, že vybudovat potřebný aparát trvá nejméně rok.

V pátek pak Právu řekl, že žádnou nabídku nedostal. Na otázku, zda by ji případně přijal, Rusnok prohlásil: „Pokud není nabídka, nemůže být ani reakce.“ Také Topolánek v pátek popřel, že by s Rusnokem jednal. „Pokud s ním budu jednat, budete poslední, kdo se o tom doví,“ řekl premiér na dotaz Práva.

Prý je ruka v rukávě

Špičky soc. dem. jsou ale přesvědčeny, že je ruka v rukávě, a proto zvažují, jak se případně s Rusnokem vypořádat. Exministr je členem místní organizace sociální demokracie v Praze 9, kde se prý jeho eventuální vyloučení nedá očekávat.

V organizaci prý převládají příznivci expremiéra Miloše Zemana, místopředsedou organizace je Josef Dobrý, kterého Zeman podporoval v komunálních volbách. Proto by Rusnoka mohla vyloučit podle stranických stanov okresní nebo krajská organizace, případně až ústřední výkonný výbor.

Vyloučení ze strany by přitom mohli jeho kolegové zdůvodnit stanovami. V nich mj. stojí, že členství lze zrušit členovi „pro jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu“.

Dalším z důvodů uvedených ve stanovách je „aktivní účast na činnosti jiných politických stran nebo politických hnutí bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD“.

V politických kuloárech se mezitím objevilo další jméno případného nového ministra Topolánkovy vlády. Hovoří se o senátorce ODS Daně Filipiové, která by mohla vystřídat v čele zdravotnictví Tomáše Julínka. Její stanovisko se Právu nepodařilo získat. Filipiová je místopředsedkyní senátorské frakce ODS a členkou zdravotního výboru horní parlamentní komory. Patří k premiérovým přiznivcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám