Hlavní obsah

Strážníci mohou opět měřit rychlost, rozhodl Senát

Právo, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městští strážníci zase mohou od příštího roku měřit rychlost jízdy, ale jen ve vymezených úsecích obce, které jim určí republiková policie. Příslušnou vládní novelu podpořil ve čtvrtek Senát a zbývá jen podpis prezidenta.

Článek

Předloha také umožňuje řidičům snáze získat informaci, o kolik bodů přišli kvůli dopravním přestupkům a rovněž řeší zachování dosavadní praxe při vyšetřování trestných činů policistů státními zástupci.

Novela napravuje pochybení Sněmovny, která v rámci reformy policie odebrala pravomoc strážníkům měřit rychlost a nechtěně svěřila vyšetřování přečinů policistům od Nového roku jejich kolegům.

Loni strážníci podle předkladatelů měřili rychlost ve 157 obcích a městech, řešili 133 tisíc případů překročení rychlosti a republiková policie pak 260 tisíc těchto přestupků. Kolik ztratili řidiči bodů si budou moci zjistit v pobočkách Czech Point v obecních a krajských úřadech a také na některých poštách.

Senát schválil zvýšení počtu vojáků v misích

Senát ve čtvrtek také schválil zvýšení počtu českých vojáků, kteří mají příští rok působit v zahraničních misích. 39 senátorů ze 70 přítomných bylo pro, proti bylo šest, z toho čtyři z ČSSD a dva z KSČM.

Misí mý být celkem téměř 1400. Rozšířit se má hlavně tým v Afghánistánu. Vyslání vojáků nyní závisí na souhlasu sněmovny, která o tom má jednat příští týden. V dolní komoře více než v horní komplikuje vládě situaci odpor levice.

"Problém s vysláním vojáků do zahraničních misí nikde jinde nemají," posteskla si ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). K nesouhlasu sociálních demokratů s afghánskou misí uvedla, že jejím cílem je potlačovat terorismus. Alternativou by podle ministryně bylo čekání na to, až se teroristé dostanou do Evropy. Ministryně podotkla, že afghánská mise je podložena rezolucemi OSN, takže její zpochybňování je nemístné.

Parkanová odmítla tvrzení senátora ČSSD Vladimíra Drymla, že není zajištěno uhrazení téměř poloviny výdajů na zahraniční mise v celkové výši 2,4 miliardy korun. Odmítla také spojování výdajů na obranu s finanční a ekonomickou krizí. "Začít šetřit na výdajích na obranu v této době by bylo to nejhorší rozhodnutí. Byla by to kardinální chyba. Bezpečnost a svoboda, ta není na prodej," dodala ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám