Hlavní obsah

VIDEO: V Praze bodoval Bém, v Ústí zase Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražská ODS se ve čtvrtek sešla na nominačním sněmu. Večer podle očekávání podpořila ve volbě na funkci předsedy strany Pavla Béma. Ten získal před víkendovým kongresem jedinou nominaci. Topolánek má převahu z ostatních regionů. I ODS z Ústeckého kraje podpoří na kongresu strany stávajícího předsedu a premiéra Mirka Topolánka.

Pražská ODS podpoří podle očekávání BémaVideo: ČTK

 
Článek

V tajné volbě pro Topolánka hlasovalo 128 ze 128 delegátů regionálního sněmu v Litoměřicích. Na místopředsedy strany doporučili Ivana Langera, Petra Gandaloviče, Evžena Tošenovského a Petra Bendla.

Bém dostal ve čtvrtek v Praze 96 hlasů přítomných delegátů, pro současného předsedu Topolánka hlasovalo 20 delegátů. Na prvního místopředsedu byl nominován David Vodrážka. Sněm rozhodl i o nominacích Jiřího Janečka a Petra Bendla na místopředsedu.

Premiér Mirek Topolánekfoto: Právo/Michaela Říhová

Regionální sněm pražské ODS také přijal usnesení, v němž zavazuje v Praze zvolené poslance a senátory ODS, aby v parlamentu zabránili přijetí Lisabonské smlouvy. Usnesení v podobném duchu navrhnou pražští straníci i na víkendovém kongresu ODS.

Jedním z těch, kdo podpořili Topolánka a nikoliv Béma, byl poslanec František Laudát. "Pro Béma bych rozhodne ruku nezvedl," řekl Právu. Laudát byl jediný, kdo vystoupil proti Bémovi.

"Dodnes nevím, kam pan Bém názorově vůbec patří. Vpravo? Vlevo? Nebo je anarchista? Jaké jsou jeho kořeny, po kterých volá?," uvedl v projevu Laudát. Kritizoval Bémovo působení na radnici.

Topolánek: Bylo by smutné, kdyby Bém nominaci nedostal

Sněmu se zúčastnil i nynější šéf strany Mirek Topolánek. "Bylo by smutné kdyby Pavel Bém nezískal nominaci ve svém domovském obvodu,“ řekl Topolánek. Poznamenal, že na sněmy moc nechodí a dnes přišel členy v Praze pouze pozdravit.

Řekl, že ODS musí řešit čtyři roviny problémů - vnitrostranickou, vnitropolitickou, zahraničně-politickou a ekonomickou. Doplnil, že hlavně chce, aby delegáti věděli, že nechce v ODS žádnou válku.

Reagoval i na odpolední oznámení prezidenta Václava Klause, který po několika dnech napínání sdělil, že na Kongres v sobotu dorazí. Očekává se, že podpoří spíše Pavla Béma. "Z projevu prezidenta nemám strach, kdybych měl strach z nějakého projevu, tak bych vůbec nemohl kandidovat," dodal Topolánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová strana má rozbít ODS, myslí si lidé

Těsně před klíčovým kongresem ODS, který zítra začíná, lidé považují za reálné, že se tato strana rozštěpí. Úmysl ODS rozdělit přisuzují pobočníkům prezidenta...

Výběr článků

Načítám