Hlavní obsah

Dalajláma: Jednání s Čínou uvízla na mrtvém bodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tibetský duchovní vůdce, 14. dalajláma, v pondělí na tiskové konferenci v Praze potvrdil, že jednání s Čínou pokračují, ale ocitla se na mrtvém bodě. Situace v Tibetu se podle jeho slov spíše zhoršuje - a jeho úsilí na vyvolání nějaké pozitivní změny tedy zatím neuspělo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tibetský duchovní vůdce dalajláma.

Článek

"Je to teď záležitost tibetská, ne moje osobní. Čekám, až Tibeťané vyjádří nějaký názor,“ řekl dalajláma na pondělní tiskové konferenci.

Dalajláma už nehrozí, že by mohl být posledním tibetským duchovním vůdcem, ale připouští, že tato instituce může být zrušena. Bude-li si to však okolí přát, měla by pokračovat, řekl. Možnost výběru nástupce může být tradiční - hledáním převtělence - nebo například jako u papežů volbou na způsob konkláve.

Dalajláma se v pondělí setká také s exprezidentem Václavem Havlem, který ho spolu s Nadací Forum 2000 do ČR pozval. Havla označil dalajláma za svého "milovaného bratra".

Tibetský duchovní vůdce na tiskové konferenci také prozradil, že si váží i odcházejícího amerického prezidenta George Bushe, byť jeho politiku považuje za "trochu katastrofální".

Dalajláma navštívil Českou republiku již mnohokrát, naposledy v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám