Hlavní obsah

Dalajláma vyzýval v Praze k dialogu a k soucítění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

K soucítění a k podpoře dialogu vyzýval v neděli před k prasknutí plným Kongresovým centrem v Praze tibetský duchovní vůdce dalajláma. Při své veřejné přednášce nazvané Soucit: cesta ke štěstí, vyzdvihl schopnost soucitu a otevřeného přístupu k ostatním jako důležitý způsob k dosažení vnitřního klidu.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Tibetský duchovní vůdce dalajláma vystoupil na veřejné přednášce v pražském Kongresovém centru.

Článek

Do Prahy přicestoval dalajláma, který už v minulosti navštívil několik ročníků Fóra 2000, na pozvání Václava Havla a Nadace Fórum 2000. Zdrží se do úterka. "Velice se těším, že se znovu setkám s Václavem Havlem," připustil dnes na úvod přednášky dalajlama před vyprodaným sálem Kongresového centra.

Odpoledne se s dalajlamou soukromě setkal premiér Mirek Topolánek. Schůzka v Kramářově vile trvala asi hodinu.

Premiér Mirek Topolánek se v Kramářově vile soukromě setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.foto: ČTK/Vláda ČR

Na přednášce se soustředil na duchovní témata. Zdůraznil význam soucítění a otevřenosti srdce pro dosažení subjektivního pocitu štěstí. Kromě slitování s dalšími podtrhl také nutnost realistického přístupu k řešení problémů a nezbytnost nahlížet každou životní situaci ze všech úhlů, nejen prizmatem vlastního momentálního psychického stavu.

Soucit a realistický pohled pomáhají lidem nalézt vnitřní pocit štěstí, řekl."Všichni chceme vést šťastný a smysluplný život. K tomu, abychom dosáhli šťastného života, je důležitý náš duševní stav. Ve stavu vnitřního míru je nedůležité, co se děje kolem," podotkl dalajlama. Vnitřní mír je důležitý i pro fyzický stav každého, což potvrzují i vědecké studie, řekl dalajláma.

Přednášku doprovázela přísná bezpečnostní opatření, každý návštěvník musel projít bezpečnostní prohlídkou. V publiku Kongresového sálu se objevily i známé tváře, například špičky zelených Martin Bursík a Kateřina Jacques nebo herec Radek Holub.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám