Hlavní obsah

Dohoda koalice s ČSSD na stole, počítá s Paroubkem za Vlčka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V návrhu pětibodové dohody mezi koalicí a sociální demokracií o klidu zbraní v době českého předsednictví Evropské unie v prvním pololetí 2009, který má Právo k dispozici, směřuje pátý, poslední bod k výměně Miloslava Vlčka v čele Sněmovny předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Článek

Personální výměna není sice záměrně formulována výslovně, ale vyjednávací strany jej podle informací Práva vnímají jednoznačně. Paroubek Vlčka nahradí. Dohoda by měla být uzavřena zhruba do dvou týdnů.

Uvedený bod zní takto: "V Poslanecké sněmovně budou ze strany ČSSD členům vlády vytvořeny podmínky pro plnění úkolů, které vyplynou z předsednictví. Vládní strany se naopak zavazují respektovat zvýšenou míru odpovědnosti ČSSD za chod Poslanecké sněmovny.“

Dohoda sice neobsahuje přímý závazek ČSSD nenavrhovat v době předsednictví hlasování o nedůvěře vládě, ale nepřímý závazek je obsažen v citované první větě. "Vytvoření podmínek pro plnění úkolů vlády“ má rovněž znamenat, že sociální demokraté budou při hlasování párovat ministry. Poslanci ČSSD tedy opustí sál v počtu, který bude odpovídat absentujícím členům vlády.

Schválně nekonkrétní

Formulací druhé věty o "zvýšené míře odpovědnosti ČSSD“ se vyjednavači chtěli zjevně vyhnout případné kritice z kšeftování s funkcemi. Sám Paroubek opakovaně tvrdil, že v případné dohodě s koalicí nic konkrétního k výměně předsedy Sněmovny nebude.

Návrh dohody předsedů stran vládní koalice a šéfa sociální demokracie je již na stole. Právu to ve čtvrtek potvrdil vyjednavač ODS, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Vondra řekl: "Myslím si, že je to otázkou dvou týdnů, kdy se sejdou předsedové koaličních stran. Jsem přesvědčen, že do konce roku se budeme umět dohodnout.“ Vondra ani místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek však nechtěli detaily úmluvy prozrazovat.

Hlavní body návrhu smlouvy mezi koalicí a ČSSD
Podle návrhu, který se Právu podařilo získat, obsahuje pět bodů, zajišťujících hladkých průběh českého předsednictví.
1. Lisabonská smlouva bude schválena. „Parlamentní ratifikace Lisabonské smlouvy vyšle jasný a jednoznačný signál o proevropské orientaci ČR,“ píše se v návrhu.
2. Vláda co nejdříve začne přípravné kroky a seriózní debatu vedoucí ke stanovení data přijetí eura.
3. Vláda umožní pověřeným zmocněncům soc. dem. podílet se v maximální míře na českém předsednictví.
4. Bude vytvořena neformální skupina, v návrhu označená jako EU 12, složená z 9 zástupců vlády a 3 představitelů soc. dem., která by se scházela nejméně jednou měsíčně kvůli oboustranné informovanosti.
5. Nepřímo stanoví, že ČSSD bude po dobu českého předsednictví EU fakticky tolerovat existenci vlády a dojde také k výměně v čele Sněmovny.

Zelená pro Jacques?

"Ano, budeme se muset dohodnout i na personáliích,“ připustil ve čtvrtek Vondra s tím, že to není jen otázky předsedy Sněmovny, ale on vidí jako mnohem důležitější obsazení postu šéfa výboru pro evropské záležitosti.

Do této funkce chce koalice vyslat místopředsedkyni zelených Kateřinu Jacques, která však na minulé schůzi Sněmovny neprošla hlasovacím sítem. "Neumím si představit, že bychom ho ještě v lednu neměli, protože jde o výbor, který je pro předsednictví klíčový,“ řekl vicepremiér.

Podle představ vyjednavačů pak při obsazování křesel měly platit dohody o rozdělení funkcí z počátku volebního období. Z nich vyplývá, že funkce šéfa komory náleží soc. dem. a funkce předsedy výboru pro evropské záležitosti zeleným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám