Hlavní obsah

Paroubek podal ruku vládě, podpořil české předsednictví EU

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek podpořil české předsednictví EU. Prohlásil, že sociální demokracie je připravena a ochotna převzít svůj díl odpovědnosti za jeho úspěšné zvládnutí. Odmítl, že by tato podaná ruka vládě Mirka Topolánka (ODS) znamenala nějakou novou opoziční smlouvu nebo toleranci kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

„ČSSD je připravena se i v této pozdní fázi zapojit se vší vážností do finálních příprav předsednictví a zhostit se i aktivní role v jejím průběhu,“ uvedl na tiskové konferenci v Lidovém domě Paroubek. Zdůraznil, že předsednictví, které se koná v první polovině příštího roku, nelze Česku odebrat nebo zemi obejít.

„ČSSD je jako nejsilnější opoziční strana připravena a ochotna převzít svůj díl odpovědnosti za úspěšné zvládnutí předsednictví,“ doplnil Paroubek. Předsednictví podle něj nesmí být show jedné strany, vlády či dokonce jedince, nýbrž věcí celé ČR včetně jejích regionů a občanů.

Šéf ČSSD ale zároveň vládu vyzval, aby se zasadila o co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy, a to ještě před začátkem českého předsednictví. Premiér Topolánek přitom před časem uvedl, že letos se ratifikace smlouvy nestihne.

„Za stejně důležitý signál by ČSSD považovala, kdyby vláda započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura, a to napříč politickým spektrem za aktivní účasti odborné veřejnosti a české podnikatelské sféry,“ prohlásil dále Paroubek.

Šéf ČSSD: Nejde o kšeft s Topolánkem

Předseda ČSSD se kvůli českému předsednictví sešel minulý týden s premiérem Topolánkem. Ve čtvrtek odmítl, že by jeho strana podporou českého předsednictví směřovala k nějaké formě opoziční smlouvy. „Nelze hovořit o toleranci Topolánkovy vlády. Nepřipravujeme žádnou opoziční smlouvu, jde jenom o spolupráci v této konkrétní oblasti,“ řekl k tomu Paroubek.

„Není to otázkou politického kšeftu, je to věc principu,“ doplnil. Podle něj jsou další jednání o předsednictví s ČSSD věcí vlády. Připustil, že podpora šéfování Česka v EU ze strany sociální demokracie v této konkrétní věci kabinet posiluje. Pokud se jedná o to, zda je jeho strana připravena párovat ve Sněmovně ministry v době, kdy budou například v Bruselu, tak sdělil, že je to věc dalšího jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám