Hlavní obsah

Pedagogická fakulta UK shání peníze na výplaty

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysokoškolské učitele Pedagogické fakulty UK v Praze možná čekají skromné Vánoce bez dárků, tedy pokud nespořili. Podle informací Práva se fakulta, připravující k výkonu povolání budoucí učitele, ocitla ve vážné finanční krizi. Čelí schodku kolem 20 miliónů korun. Učitelé se bojí, že rozpočet na mzdy už vyschl.

Článek

„V žádném případě není pravda, že není na výplaty. Situace sice není jednoduchá, ale vedení Univerzity Karlovy je připraveno pomoci a intenzívně jedná s vedením pedagogické fakulty,“ sdělil Právu mluvčí UK Václav Hájek.

Odborný asistent katedry literatury a českého jazyka Ondřej Hník řekl: „Tuto středu se uskuteční otevřené zasedání pedagogů s vedením fakulty a děkanem, kde se bude krize řešit.“ „Zatím jsme zablokování výuky nezvažovali. Tuto variantu ale nemohu vyloučit,“ řekla Lea Květoňová, která vede katedru speciální pedagogiky. Dodala, že v poslední době odešli do důchodu čtyři pedagogové, ale z finančních důvodů je nemohla nahradit.

„To je ale ovšem na úkor přetíženosti ostatních učitelů. S rozpočtem zatím vyjdeme, ale jaký bude od ledna, opravdu bohužel nevím,“ uzavřela Květoňová. Ministerstvo školství Právu oznámilo, že pedagogické fakulty jsou v centru jeho zájmu, protože produkují osobnosti, na nichž stojí celý vzdělávací systém.

„Nyní připravujeme standard pedagogické profese,“ odpověděl na dotaz Práva, zdali úřad plánuje zvýšit koeficient na studenty učitelství, mluvčí Ondřej Gabriel. Součástí reforem mají být i případné změny v oblasti financování. „Lituji, ale nic víc vám v tuto chvíli nabídnout nemohu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám