Hlavní obsah

Na hřbitově v Terezíně se instalují kamery

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN

Na Národním hřbitově v Terezíně se v pondělí začnou montovat bezpečnostní kamery. Pietní místo budou hlídat od prosince. Vedení památníku a ministerstvo kultury přistoupilo k bezpečnostním opatřením za 1,8 miliónu korun, která zahrnují i osvětlení areálu, po dubnovém nájezdu zlodějů barevných kovů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově.

Článek

Zloději z žulových náhrobků bezohledně ukradli na osm stovek bronzových destiček se jmény obětí nacismu. Kamerový systém čítá dva monitorovací body, které obsáhnou celý prostor hřbitova. Kamery tak zaznamenají každého, kdo pietní místo navštíví.

Podle vedoucího technického úseku Památníku Terezín Stanislava Krejného je však důležitějším prvkem systému nasvícení areálu. „Osvětlovací zkouška, která byla součástí projektu, dopadla dobře. V jednu hodinu po půlnoci bylo na hřbitově vidět jako ve dne,“ řekl Právu Krejný.

Přípravné stavební práce jsou podle něj dokončeny. V pondělí začne montáž technologií včetně samotných kamer a nejpozději na přelomu listopadu a prosince bude systém spuštěn ve zkušebním provozu.

Kamery mají v budou snímat i blízké okolí

Zároveň bude podobně zabezpečen Židovský hřbitov v areálu památníku. „Obě místa budou pod trvalým čtyřiadvacetihodinovým dohledem,“ připomněl Krejný s vírou, že kamery odradí případné zloděje a vandaly od pustošení hřbitovů. V opačném případě pomohou policii k rychlému odhalení pachatelů.

Kamery by do budoucna měly snímat dění nejen na Národním a Židovském hřbitově, ale i v okolí památníku na břehu řeky Ohře a u krematoria Richard v Litoměřicích. „Nebude problém přiřadit do systému další místa a objekty,“ podotkl Krejný.

Zloději ukradli mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 827 destiček. Část z nich objevila policie ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Všechny byly rozbité. Zbytek cedulek se dodnes nepodařilo najít. Z krádeže byli postupně obviněni tři muži z Mostu, všem hrozí až osmileté vězení.

Část zcizených jmenovek byla již namontována zpět na náhrobky. Jedná se o zdařilé kopie z pryskyřice, které nemají pro sběrače kovů žádnou hodnotu. Umělohmotné destičky vznikly v pražské restaurátorské firmě a památník je dostal jako dar. Zaplatil jen materiál na jejich výrobu. Zbylé cedulky by podle Krejného měly být vyrobeny během zimy a na náhrobky instalovány nejpozději na jaře příštího roku..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám