Hlavní obsah

V pondělí poletí první Češi do Spojených států bez víz

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 17. listopadu, tedy v den výročí devatenácti let od pádu železné opony, odletí do USA první občané ČR, kteří již k cestě za oceán nebudou potřebovat víza. Mezi prvními cestujícími, již bezvízový styk využijí, budou i ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a vicepremiér pro evropské otázky Alexandr Vondra (ODS).

Článek

Podmínkou pro vstup do USA bez víz je tzv. biometrický pas a vyplnění registračního on-line formuláře ESTA. Pasy s biometrickými údaji se u nás vydávají od září roku 2006 a do dnešního dne takový pas vlastní podle statistik ministerstva vnitra více než milión lidí.

„Pokud tento pas člověk nemá, může si o něj zažádat na příslušném obecním úřadě, vyřízení trvá standardně 30 dnů a poplatek je 600 korun,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Otázky v dotazníku se nezměnily

Biometrický pas se na první pohled pozná podle znaku čipu na předních deskách. „Samotný čip ale vidět není, je ukryt v zadních tvrdých deskách pasu,“ poznamenal Řepka.

Zároveň doplnil, že v internetovém dotazníku je nutné odpovědět na podobné otázky, jaké se dříve vyplňovaly v papírových hraničních průvodkách na palubách letadel.

„Například zda jste trestně stíhán v zemi původu, zda plánujete v USA pracovat, zda vám již bylo v minulosti omítnuto vízum a podobně,“ vysvětlil Řepka s tím, že formulář zájemci najdou na webové adrese https://esta.cbp.dhs.gov, kde je zároveň i obsáhlá nápověda v češtině.

.:Češi od 17. listopadu nepotřebují na cestu do USA víza.

Vyplnění dotazníku je v současné době zdarma a celá procedura trvá podle Řepky několik minut. „Povolení pak platí dva roky. V případě odmítnutí je pak možné standardní cestou žádat na ambasádě o vízum. Kdo má ještě platné vízum, elektronické povolení mít nemusí,“ poznamenal Řepka.

Zrušen vízový poplatek 131 dolarů

Hlavní změnou proti dosavadní praxi podle něj je fakt, že již nebude nutné čekat na osobní pohovor před pražskou ambasádou USA, shánět reference nebo nosit výpisy z účtu v bance. „V neposlední řadě také ušetříme 131 dolarů za vízový poplatek,“ dodal mluvčí.

Kolik lidí už kromě ministrů Langera a Vondry nový systém využilo, v tuto chvíli podle zástupců americké ambasády v Praze není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám