Hlavní obsah

Odstupující hejtmani by rádi získali funkce od vlády

Právo, Jitka Götzova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S volebním debaklem v krajských volbách se nemohou vyrovnat někteří dosluhující hejtmani za ODS. Nechtějí se vzdát vlivu a přímých kontaktů s ministry. Podle informací Práva by se proto rádi stali vládními zmocněnci v těch regionech, kde ODS zůstala mimo hru – v opozici.

Foto: Alexandra Mlejnková, Právo

Odstupující hejtman Pardubického kraje Ivo Toman (ODS)

Článek

Patří mezi ně například pardubický hejtman Ivo Toman (ODS). Ten si do sobotního ustavujícího zastupitelstva rozmyslí, co bude dělat.

O vládních zmocněncích sice prý nic neslyšel, ale Právu řekl: „Nemáme dálnici, musí se postavit. Kdybych byl třeba zmocněncem vlády pro rychlostní komunikaci R 35, koordinoval bych tu práci, aby to šlo rychle,“ připustil úvahu o možnosti svého působení. Podle Tomana je tato stavba v kraji problémem číslo jedna.

Na Pardubicku budou vládnout soc. dem. s lidovci a SNK ED. Opoziční ODS nabídli funkci uvolněného předsedy kontrolního výboru. „Jestli to budu dělat či zvolím nějakou kombinaci, ještě nevím. Nabídl jsem své služby ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, protože jsem se čtyři roky intenzivně věnoval dopravě,“ řekl Toman Právu.

Také ČSSD měla v krajích tykadla

Dalším z hejtmanů, kteří by funkci zmocněnce uvítali, je Josef Pavel (ODS) z Karlovarského kraje, i když říká, že pro sebe toto místo neshání.

„Myslím, že by to pro kraje bylo dobře, protože kontakty s vládou by se neměly zpřetrhat. Jde o to, aby v tomto přechodném období – a já to považuji za přechodné období – nedošlo k absolutnímu útlumu,“ řekl Pavel na dotaz Práva.

Dodal, že ve straně na toto téma nediskutovali a že o tuto funkci osobně zájem nemá. V regionu bude vládnout ČSSD s komunisty a uskupením Doktoři za uzdravení společnosti.

Krajská zřízení fungují osm let a funkce vládních zmocněnců existovaly i za vlád ČSSD, kdy kraje ovládala ODS. Jejich zástupce například řešil na severní Moravě problém nezaměstnanosti. Soc. dem. Vlastimil Aubrecht byl zmocněncem pro severozápadní Čechy, kde se zabýval hlavně hornictvím a revitalizací po těžbě uhlí.

V roce 2006 funkci zmocněnců Topolánkova vláda zrušila.

Počítal by komíny?

Miloš Vystrčil (ODS), odcházející hejtman kraje Vysočina, kde bude menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů, si nedovede představit, co by takový zmocněnec měl dělat.

„Aby třeba počítal, kolik tu máme komínů, nebo dohlížel, co se děje v kraji, tak to si myslím že ne,“ řekl na dotaz Práva. Podle něj musí být v zájmu kraje i vlády, aby vše fungovalo, a musí se proto domluvit.

„Nechci být závislý na koalici, na jejím fungování, to bychom pak nemohli být opozicí,“ dodal.

Smysl vládních zmocněnců by viděl dosavadní hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS) jen v případě konkrétního úkolu. „Nikoliv dělat funkci jen pro funkci,“ uvedl s tím, že osobně se nyní bude věnovat realitám a vnitrostranické práci před prosincovým kongresem ODS.

A co na to říká člen vlády za ODS? „Jenom kvůli tomu, že má někdo pocit, že s někým nevydrží kvůli jeho politickým názorům, tak vymýšlet novou politickou funkci je absurdní. Pokud někdo neumí toto překročit, tak ať do politiky neleze,“ řekl na dotaz Práva místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer.

Podle něj všichni musí mít takovou míru odpovědnosti dělat svou práci profesionálně bez ohledu na to, kterému politickému subjektu zrovna přináleží křeslo ministra či hejtmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám