Hlavní obsah

Bémův Janeček hrozí,že nepodpoří rozpočet

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novopečený poslanec za ODS, radní na Bémově pražské radnici Jiří Janeček, se včera ohradil vůči svému stranickému kolegovi, ministru Petru Nečasovi. Vládní návrh zákona o sociálních službách, který Nečas prosazuje, je totiž podle Janečka podrazem na ekonomicky nejslabší část obyvatelstva.

Článek

"Vláda navrhuje snížení příspěvku na péči v prvním stupni ze dvou tisíc korun na osm set, což je podle mě naprosto nekoncepční. Znamenalo by to, že rodiny, které se dosud starají o své příbuzné, seniory, pro ně začnou hledat místa v ústavech," řekl Janeček.

"Administrativu zahltí žádosti o převedení z prvního na druhý stupeň, lidé ztratí důvěru v systém a do problémů se dostane řada neziskových organizací, které nabízejí sociální služby,“ shrnul na tiskové konferenci Janeček.

Návrhy, které parlamentu předkládala Praha, jsou podle Janečka nejlevnější a dál nezatěžují rozpočty. „Tento návrh zákona rozhodně nepodpořím, s velkou hrůzou sleduji, jak málo je v rozpočtu pro sociální oblast, takže zvažuji, zda vůbec zvednu ruku pro rozpočet,“ pohrozil Janeček.

Praha si trvá na svém, příspěvek na péči v prvním stupni chce zachovat v hotovosti, další platby, které mají sloužit k nákupu sociálních služeb, pak chce město provádět bezhotovostně, aby nemohly být použity jinak a peníze se vracely do sociálního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám