Hlavní obsah

Opozice požádala o mimořádnou schůzi kvůli bankovním zárukám

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna by již příští úterý měla jednat o novele zákona o bankách, kterou chce vláda zvýšit pojištění vkladů ze současných 25 tisíc euro na 50 tisíc. O svolání mimořádné schůze však nepožádala vláda, jak ještě minulý týden avizoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), ale opoziční sociální demokraté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček svolal mimořádnou schůzi na 11. listopadu.

Článek

„Již v pátek jsem dostal žádost poslanců sociální demokracie na mimořádnou schůzi, kterou jsem svolal na 11. listopadu,“ potvrdil v pondělí Právu šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Podle něj má schůze pouze dva body, a to právě bankovní záruky a také zákon o brněnské úrazové nemocnici.

Kalouskovi fakt, že vládu předběhla opozice, nevadí. „Technicky mi to vůbec nevadí,“ řekl v pondělí Právu. Zda vláda požádá o další mimořádnou schůzi, která by měla projednat důležité zákony, ale ministr financí zatím neví.

ČSSD již minulý týden zkritizovala ústy svého místopředsedy a stínového ministra financí Bohuslava Sobotky vládu za to, že neusiluje o urychlené projednání novely zákona o bankách. Příslušnou novelu schválila vláda v polovině října s upozorněním, že bude žádat o bleskové schválení ve Sněmovně v rámci jednoho čtení. Navzdory kritice ale opozice slíbila svou podporu vládnímu návrhu.

Sociální demokracie chce také příští úterý definitivně schválit zákon o úrazové nemocnici v Brně, který má zabránit převodu zařízení pod Fakultuní nemocnici v Brně-Bohunicích. Opozice je totiž přesvědčena, že převodem by bylo toto špičkové pracoviště zrušeno a tisíce pacientů by přišly o péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám