Hlavní obsah

VIDEO: Bém se rozhodl, bude kandidovat na šéfa ODS

Právo, ČTK, luk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém chce jít v prosinci do boje o křeslo předsedy ODS. Zřejmě se tak postaví nynějšímu šéfovi strany Mirku Topolánkovi, který také zvažuje, že se o post bude opět ucházet.

Článek

"Po přímém ataku Mirka Topolánka v dnešních médiích i po konzultaci s hejtmany a řadou krajských organizací jsem se rozhodl zvednout hozenou rukavici a kandidovat na předsedu ODS. Vždy jsem byl loajální ke značce ODS a rád bych jí pomohl hledat světlo na konci oranžovorudého tunelu," vysvětlil Novinkám Bém, proč se bude o křeslo předsedy ucházet.

Topolánek v reakci na oznámení řekl, že Bémovo rozhodnutí vítá. "Je evidentní, že jsem ho v posledních týdnech k tomuto kroku tak trošku provokoval, protože nemůže říkat ty věty, které říkal, aniž by tu kandidaturu zvedl," řekl Topolánek. Sám se ještě rozhodne, zda bude znovu kandidovat.

Volby skončily pro občanské demokraty debaklem. "Voliči nám vystavili dvě červené karty," doplnil Bém, strana podle něj musí projít hlubokou sebereflexí a nesmí se chovat jako že se nic neděje.

Kapitán předstírá, že se nic neděje

"Pokud je v podpalubí metr vody a její hladina stoupá, nemůžeme na kapitánském můstku předstírat, že se nic neděje, a bohužel současný kapitán se přesně tak chová," obul se do Topolánka.

"Nabízím opravu lodi a úpravu kurzu směrem ke konzervativním hodnotám a prosperitě." Odmítl, že by chtěl "zásnuby" s ČSSD.

Volební kongres proběhně první prosincový víkend. Oficiálně zatím kandidaturu na předsedu nikdo neohlásil. Kandidaturu na jeden post ve vedení ohlásila i Miroslava Němcová.

Tošenovský: o kandidatuře uvažuji

Kromě Topolánka by Bém mohl mít za soupeře i hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského. Ten se o kandidatuře uvažoval už v roce 2002. připustil, že podobné úvahy má i nyní. "Pokud by něco takového přicházelo do úvahy, tak jedině, když bych věděl, že je to širší konsenzus lidí," uvedl. Tošenovský je rád, že se Bém o kandidaturu uchází, a že se tedy objevily další kandidatury.

Také šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř Bémovu kandidaturu přivítal: "Přecházíme z té záškodnické války k normálnímu standardnímu demokratickému souboji. To není nic špatného".

Paroubek: se stranou by se lépe spolupracovalo

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek na Bémovo oznámení reagoval slovy, že by Bém "byl lepším partnerem pro komunikaci mezi dvěma nejsilnějšími stranami." Paroubek to řekl rádiu Impuls.

Reklama

Výběr článků

Načítám