Hlavní obsah

Voliči rozhodují o složení Senátu, zájem předčil očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zájem o druhé kolo senátních voleb je v řadě míst překvapivě stejný jako o kolo první. V 26 volebních obvodech celé České republiky se začalo volit v pátek ve 14 hodin. V některých okrscích odvolila čtvrtina voličů, jinde ale účast nepřesáhla ani desetinu. Sociální demokraté, kteří minulý týden zvítězili v krajských volbách, mají ve hře 25 kandidátů, vládní ODS má zástupce ve 20 obvodech.

Foto: René Volfík, ČTK

Volička odevzdává svůj hlas.

Článek

Jediným senátorem zvoleným již v prvním kole byl Radek Sušil (nestraník za ČSSD), který uspěl v Karviné.

Mezi prvními v pátek volil předseda Strany zelených Martin Bursík. Jeho volební okrsek se shodou okolností nalézá v hlavní budově Poslanecké sněmovny ve Sněmovní ulici na Malé Straně. Komu dal svůj hlas, nechtěl prozradit s tím, že jde o soukromou věc. Řekl jen, že volil menší zlo. Mohl vybrat mezi dvěma lékaři: ředitelem pražské záchranné služby Zdeňkem Schwarzem, který jako nestraník kandiduje za ODS, a dětskou alergoložkou Blankou Haindlovou, která jako nestranice kandiduje za ČSSD.

Krátce před 18. hodinou hlasoval ve volební místnosti v Písecké bráně v Praze také premiér Mirek Topolánek (ODS). Při chvatném odchodu od volební urny s několika málo novináři, kteří jeho hlasování přihlíželi, nehovořil. Po 21. hodině byla v Praze 1 volební účast kolem 20 procent, v Praze 9 přišlo 23 procent voličů.

Zájem je místy podobný jako před týdnem 

I v Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou se účast po prvních čtyřech hodinách blíží podobně jako v Praze 1 ke 20 procentům. Stejně tak je tomu na Českolipsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku. Do volební místnosti v Novém Adalbertinu v centru Hradce Králové dorazilo podle odhadů volební komise 25 procent voličů.

V Brně a v třech jihomoravských okrscích je zájem srovnatelný jako minulý týden, do 16 hodin dorazilo přes sedm procent voličů.

Komunistická poslankyně a kandidátka na senátorku Marta Bayerová odchází z volební místnosti ve Znojmě, kde se 24. října společně s manželem (v pozadí) zúčastnila druhého kola voleb do třetiny Senátu za volební obvod 54.foto: ČTK/Václav Šálek

Ne všude je však zájem stejný jako před týdnem, v Písku před 17:00 dosahovala průměrná účast deset procent. Minulý pátek o hodinu později to bylo v některých píseckých okrscích až dvaapůlkrát více.

Účast může rozhodnout

Občanští demokraté obhajují v Senátu devět křesel, ČSSD sedm. Právě kandidáti obou nejsilnějších stran se společně utkají v celkem 19 obvodech. Pokud by sociální demokraté uspěli ve všech obvodech, v nichž mají svého kandidáta, vyrovnali by se počtem 32 senátorů ODS. Naopak v případě, že by uspělo alespoň 16 kandidátů občanských demokratů, získala by strana v horní komoře ústavní dvoutřetinovou většinu.

V krajských a prvním kole senátních voleb byla minulý týden klíčovým faktorem vysoká účast, k urnám přišlo bezmála 40 procent oprávněných voličů.

Postupující do druhého kola senátních voleb:
Ostrava-městoPetr Guziana (ČSSD) - Václav Roubíček (ODS)
PelhřimovMilan Štěch (ČSSD) - Stanislav Bernard (ODS)
Žďár nad SázavouDagmar Zvěřinová (ČSSD) - Josef Novotný (SNK ED)
Praha 1Zdeněk Schwarz (za ODS) - Blanka Haindlová (za ČSSD)
Praha 5Miroslav Škaloud (ODS) - Jiří Witzany (nestraník za ČSSD)
Praha 9Tomáš Kladívko (ODS) - Jiří Koskuba (ČSSD)
Česká LípaPetr Skokan (ODS) - Karel Kapoun (ČSSD)
Uherské HradištěHana Doupovcová (ČSSD) - Josef Vaculík (KDU-ČSL)
Plzeň-městoZdeněk Rokyta (za ODS)a Jiří Bis (ČSSD)
TrutnovIvan Adamec (ODS) - Pavel Trpák (ČSSD)
Brno-městoMiloš Janeček (ČSSD) - Petr Duchoň (ODS)
Hradec KrálovéVladimír Dryml (ČSSD) - Leoš Heger (nestraník za ODS)
PříbramJosef Řihák (ČSSD) - Jaromír Volný (ODS)
VyškovIvo Bárek (za ČSSD) - Václav Horák (KDU-ČSL)
Frýdek-MístekEva Richtrová (ČSSD) - František Kopecký (ODS)
OlomoucKarel Korytář (ČSSD) - Vítězslav Vavroušek (ODS)
KladnoJiří Dienstbier (nestraník za ČSSD) - Dan Jiránek (ODS)
KolínPavel Lebeda (ČSSD) a Jiří Buřič (ODS)
StrakoniceMiroslav Krejča (ČSSD) - Josef Kalbáč (KDU-ČSL)
ChebMiroslav Nenutil (ČSSD) - nezávislý kandidát Ivo Mlátilík
PřerovJiří Lajtoch (ČSSD) - Eduard Sohlich (ODS)
Rychnov nad KněžnouMiroslav Antl (nezávislý za ČSSD) - Václava Domšová (nestraník za SNK ED)
ZlínAlena Gajdůšková (ČSSD) - Miroslav Šindlář (ODS)
DěčínJaroslav Sykáček (nestraník za ČSSD) - Vladislav Raška (ODS)
LounyMarcel Chládek(ČSSD) - Jan Kerner (ODS)
ZnojmoMarta Bayerová (KSČM) - Petr Nezveda (ODS)

Z dalších stran mají trojici svých kandidátů ve druhém kole ještě lidovci, o dva senátory usiluje SNK-ED, o jednoho pak KSČM. V Chebu do dalšího klání postoupil nezávislý kandidát.

Politici v minulém týdnu ještě vystupňovali volební kampaň. Na podporu pražských kandidátů ODS vystoupil na mítinku dokonce i prezident Václav Klaus, za což sklidil ostrou kritiku od opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám