Hlavní obsah

Premiér kritizoval Bendla za prozrazení vládní nabídky

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf kabinetu Mirek Topolánek (ODS) v pátek kritizoval, že končící hejtman Petr Bendl zveřejnil ve čtvrtek nabídku křesla ve vládě. Topolánek uvedl, že když se s někým baví nezávazně, tak to bere jako soukromý rozhovor. Bendla přirovnal k rebelujícímu poslanci Vlastimilu Tlustému.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek na jednání Sněmovny.

Článek

"Žádné nabídky jsem nikomu do vlády neučinil. Vůbec žádné konkrétní projednávání nebylo, to si myslím, že je jasné i z vyjádření Petra Bendla,“ řekl Topolánek v pátek ve Sněmovně novinářům.

"Zhruba před rokem dostal nabídku, pokud by měl zájem, že do té vlády bych ho chtěl. Ta nabídka platila, znovu jsem ji zopakoval po volbách, nicméně v takto neurčité podobě bez konkrétní odezvy z jeho strany, bez konkrétního návrhu z mé strany,“ zdůraznil premiér.

Topolánek kritizoval, že Bendl informaci vypustil ve čtvrtek do světa. "Mně to trochu připomíná, jako když Vlastimil Tlustý zveřejnil nabídku, která byla rovněž učiněna já bych řekl tak napůl. To je asi tak stejné,“ prohlásil a dodal k novinářům: "Když se s někým bavím velmi nezávazně, tak to beru jako soukromý rozhovor a ani vám neříkám výsledky soukromých rozhovorů“.

Vládu chce rekonstruovat s rozmyslem

Premiér se také vyjádřil k možné rekonstrukci jeho vlády. "Pokud budu rekonstruovat vládu, tak to učiním s velkým rozmyslem, musí to být změna k lepšímu,“ řekl. Jmenoval dva důvody pro případnou výměnu ministrů. Prvním je špatná komunikace, druhým chyby nebo souběh obojího. "Vím velice dobře, jak mí ministři pracují, proto jsem absolvoval celou tzv. inspekční cestu po ministerstvech. Udělám to jedině v případě, že to vládě prospěje a prospěje to samozřejmě vládnutí,“ sdělil Topolánek.

Prohlásil, že v této chvíli není ochoten žádná jména zveřejňovat. "Když to udělám, tak po dohodě s koaličními partnery,“ doplnil. Příští týden se podle premiéra sejde neformálně koaliční trojka, tedy šéfové vládních stran. Budou dělat reflexi vládnutí. "Musíme si říct, co z těch věcí, které máme dopracovány, které mají absolutní prioritu, chceme dotáhnout. Jestli výsledek voleb ovlivňuje nějakým způsobem naše programové cíle. Myslím si, že nikoliv a významně se na tom shodujeme,“ doplnil.

Předmětem této schůzky by ale podle Topolánka neměly být personální změny. "Pokud se rozhodnu sahat do koaličního hájemství, tak to projednám s předsedy, ale to určitě nebude příští týden,“ uvedl. 

Reklama

Související články

Topolánek nabídl Bendlovi křeslo ve vládě

Odstupující středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek oznámil, že dostal od předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka nabídku na křeslo ve vládě, kterou...

Výběr článků

Načítám