Hlavní obsah

Paroubek: Foldyna má i nadále šanci být hejtmanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nevyloučil, že by se jejich ústecký krajský lídr Jaroslav Foldyna, mohl stát hejtmanem. Foldyna se v kraji nedostal do týmu ČSSD, který vyjednává s ostatními stranami o koalici. Spekuluje se o tom, že důvodem jsou jeho sympatie k Miloši Zemanovi. Foldyna je přitom lídr strany v kraji.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Podle Paroubka má Foldyna i nadále slušné šance stát se hejtmanem. "Kdybych kandidoval na hejtmana, byl bych raději, kdybych nebyl ve vyjednávacím týmu," řekl Paroubek na tiskové konferenci s tím, že Foldynova absence mezi vyjednavači nijak nesnižuje jeho šance.

Paroubek zároveň odmítl, že by vedení jakkoliv zasahovalo do dění v kraji a zopakoval, že účasti ve vyjednávacím týmu předcházelo demokratické hlasování, v němž Foldyna neuspěl.

Foldyna Novinkám v reakci na Paroubkovo vyjádření řekl, že vzhledem k tomu, že má mandát od devíti tisíc voličů, což je 11 procent všech hlasů, které ČSSD v kraji získala, nechce boj o hejtmanské křeslo vzdát. „To si myslím, že je silný mandát,“ prohlásil s tím, že mu během dne přišla stovka podpůrných esemesek, ve kterých lidé vyjadřují pobouření nad krokem krajské ČSSD.

Hejtmanem ale nechce být za každou cenu. „Nemohu a nechci být hejtmanem za každou cenu, chci být hejtmanem, který bude plnit volební program,“ prohlásil.

Rath: Takhle bychom ve středních Čechách nepostupovali

Lídr středočeské kandidátky ČSSD David Rath by nepostupoval jako v Ústí. Kandidát na hejtmana Středočeského kraje uvedl, že má na postup týkající se Foldyny jasný názor, nechtěl ale postup jeho spolustraníků v Ústeckém kraji příliš komentovat, protož nechce zasahovat do způsobu jejich vyjednávání. Prohlásil ale, že postup, kdy není ve vyjednávacím týmu kandidát na hejtmana, by ve svém kraji nevolil. „V našem kraji bychom k takovému postupu nesáhli,“ řekl Novinkám Rath.

„Myslím si, že David Rath, ač máme na některé věc rozdílné názory, je politik. Já v kraji bohužel nejednám s politiky,“ reagoval Foldyna.

Handl s lidovci ČSSD odmítla

Stávající předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek spolu s pardubickým lídrem Radko Martínkem také odmítli spekulace, že by se ČSSD vzdala hejtmanských postů v těchto regionech výměnou za to, že by lidovci ve středečním hlasování o důvěře, potopili vládu.

Hašek také oznámil, že se vzdá postu šéfa klubu a do konce roku i poslaneckého mandátu.

Jiří Paroubek na dotaz novinářů, co říká plánované účasti prezidenta Václava Klause na úterním setkání pražských senátních kandidátů ODS odpověděl, že Klaus po svém zvolení hovořil o tom, že bude nadstranickým prezidentem. "Doufám, že prezident nebude volebním maskotem ODS," řekl Paroubek.

Reklama

Související články

Foldyna: Budu-li hejtmanem, do Sněmovny nechci

Vítěz voleb v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna (ČSSD) má jasno ve své budoucí politické kariéře. Chce se naplno věnovat práci hejtmana a plnit sliby, které...

Výběr článků

Načítám