Hlavní obsah

Tragedie ve Studénce poznamenala na severu Moravy i boj o voliče

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ani po necelých dvou měsících lidé na tragedii ve Studénce nezapomněli. Důkazem toho byly premiérové čtvrteční předvolební Otázky Václava Moravce Speciál z Moravskoslezského kraje. Do doby, než Evženu Tošenovskému (ODS) a Pavolu Lukšovi (KDU-ČSL) kdosi položil otázku, proč kraj stále spolupracuje s firmou, která zavinila pád mostu, byl průběh debaty vcelku klidný.

Foto: Pavel Karban , Právo

Ještě před vypuknutím samotného přímého přenosu uděloval Václav Moravec politikům pokyny. Ti poslouchali pozorně jak děti v první třídě. Na snímku zleva Palas, Koval, Babka a Lukša.

Článek

K hlasu z publika se vzápětí přidal i kandidát na hejtmana Jaroslav Palas (ČSSD) a obvinil současnou vládnoucí opozici ODS a KDU-ČSL z toho, že nedostatečně kontrolovala stavbu. „Vy jako investoři jste měli tu stavbu kontrolovat,“ vytkl Palas.

Lidem se zatahování srážky vlaku s mostem, při které zemřelo sedm cestujících, do předvolebního boje nelíbilo. Z publika se dokonce ozvalo: Netančete na mrtvých! Výtku prvního muže sociální demokracie v kraji ale Lukša i Tošenovský odmítli. „Den předtím tam byl normální kontrolní den a vše bylo v pořádku,“ zopakoval známý údaj Lukša.

Současný hejtman zase vysvětloval, že nelze stavební firmu ODS - Dopravní stavby Ostrava vyřadit z nového výběrového řízení jen proto, že most spadl. „Nemůžeme odmítnout do výběrového řízení firmu, i když s ní jsou špatné zkušenosti. Pokud splní všechna pravidla, musíme o její nabídce jednat,“ upozornil lídr kandidátky ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám