Hlavní obsah

Poslanci pustili vládní novelu o daních do dalšího čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna postoupila do druhého čtení vládní novelu zákona o dani z příjmů. Novela navrhuje zachovat stávající daňové zatížení zaměstnanců na 15 procentech a snížit odvody na sociální pojištění o 1,5 procenta. Návrhem se budou zabývat poslanecké výbory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka (vpravo) a premiér Mirek Topolánek při projednávání daňový změn.

Článek

Novela počítá s tím, že dojde k poklesu odvodů pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, a to o 1,5 procentního bodu.

Pokud by nedošlo ke změně zákona, klesla by od začátku příštího roku daň z příjmu na 12,5 procenta. Zároveň by došlo ke snížení daňových slev.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý v rozpravě prohlásil, že novelu nepodpoří. Přesto je ochoten jednat o změnách. Podle Tlustého nemá v této podobě budoucnost ani reforma ani současná vláda.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý v rozpravě prohlásil, že novelu nepodpoří. Přesto je ochoten jednat o změnách. Podle Tlustého nemá v této podobě budoucnost ani reforma ani současná vláda.  

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka vládu vyzval, aby se omluvila, že předložila nepromyšlenou daňovou reformu, kterou musí vzápětí novelizovat. S návrhem stejně jakocelá ČSSD nesouhlasil.

Topolánek: Jsou to dva smutní hrdinové

„Celá diskuse o daních měla dva smutné hrdiny... Kdyby byl Tlustý dobrý ekonom, slušný člověk a člen ODS, navrhl by vládě zákon stáhnout. Kdyby byl Sobotka alespoň průměrný ekonom a myslel na své voliče, podpořil by ho,“ sglosoval Novinkám ke sněmovní debatě o vládním návrhu daňových změn premiér Mirek Topolánek (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám