Hlavní obsah

Parkanová podepíše smlouvu o pobytu amerických vojáků u radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates, podepíší v pátek v souvislosti se stavbou radaru v Brdech bilaterální dohodu o právním postavení amerických vojáků na českém území, známou pod zkratkou SOFA. K podpisu dojde v Londýně na neformálním setkání ministrů obrany zemí Severoatlantické aliance.

Článek

"Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o právním postavení ozbrojených sil USA na území České republiky v souvislosti s radarovou stanicí protiraketové obrany" (SOFA) je druhou smlouvou, obě země kvůli umístění radarové základny na českém území podepíší.

Smlouva SOFA dle ministryně obrany Vlasty Parkanové zajišťuje České republice "suverenitu území a majetku". Vybudovaná základna tak bude majetkem ČR. Smlouva má 28 stran a obsahuje 34 článků. Plné znění dohody zveřejní ministerstvo 22. září.

Smlouvu o umístění radaru i smlouvu SOFA musí následně ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Samotné páteční jednání aliančních ministrů obrany bude zaměřeno především na problematiku další obranné transformace NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám