Hlavní obsah

Kauza Morava: Jakubková chce jednat s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně zelených Věra Jakubková vyzvala nově zvolené předsednictvo nejmenší vládní strany, aby se začalo zabývat případem poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého a vyvolalo na toto téma s ODS jednání. Podle televizní reportáže se Morava snažil sbírat kompromitující materiály pro vydírání poslankyně SZ Olgy Zubové.

Foto: Právo

Poslankyně SZ Věra Jakubková (vpravo) chce vyvolat jednání s ODS kvůli kauze poslance Moravy. Hodlá tak přispět k vyšetření celého případu.

Článek

"Žádám předsedu SZ, členky a členy předsednictva SZ a předsedu poslaneckého klubu SZ o oslovení koaličního partnera - Občanské demokratické strany (dále jen ODS) s tím, aby ODS přispěla k vyšetření kauzy vydírání (pokusu o něj) poslankyně Olgy Zubové." přednesla již na sjezdu SZ poslankyně Věra Jakubková.

Záměr vyvolat kvůli aféře hlasování o důvěře oznámil šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek, učinit tak ale chce až po krajských a senátních volbách.

"Bylo by dobře, aby pan premiér (Mirek Topolánek) vysvětlil v rámci koaliční devítky, zda se jedná o nějakou širší kauzu, zda jsou do toho zapojeni i další straníci, nebo zda to byla skutečně jenom individuální akce, o které nikdo jiný nevěděl než pan Morava," řekla dnes v rádiu Frekvence 1 bývalá místopředsedkyně zelených a neúspěšná kandidátka na předsedkyni Dana Kuchtová.

"Problém by nastal v případě, že se ukáže, že celá akce je koordinovaná nejvyššími špičkami ODS," míní Kuchtová. V tom případě by prý si se Zubovou a Jakubkovou chtěla "velmi vážně promluvit" o jejich dalších případných krocích. Zubová s Jakubkovou již dříve uvažovaly o možném odchodu z poslaneckého klubu zelených.

Morava: Za vším stojí Tlustý

Morava v pondělí řekl, že podlehl provokaci svého stranického kolegy Tlustého. Devětadvacetiletý Morava se podle reportáže snažil šířit Tlustého intimní fotografie. Tlustý, jenž patří ke stranickým rebelům, se sám na přípravě snímků podílel a fungoval jako "návnada". Morava se pak nechal fotit s dcerou Zubové. Fotografie chtěl podle televize použít k zastrašování političky, která ve sněmovně nehlasuje vždy s koalicí.

Odchod z poslaneckého klubu své strany zvažují i poslanci ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel, pokud v jeho čele zůstane Petr Tluchoř, který prý o Moravových aktivitách mohl vědět. Jejich případné hlasování proti vládě by mohlo koalici vážně ohrozit.

Morava dnes řekl, že snad shromáždil a zveřejnil dost důkazů o tom, že jednal sám, nikoho nevydíral a ani se na to nechystal. Podle reportáže ale o snímcích informoval třeba právě Tluchoře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám