Hlavní obsah

VIDEO: Poslanec Morava se kvůli skandálu vzdal poslaneckého mandátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec ODS Jan Morava se vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak kvůli kauze možného vydírání poslankyně Strany zelených Olgy Zubové. Své rozhodnutí zveřejnil v pondělí odpoledne na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

Morava předstoupil před novináře s prohlášením, v němž přijal odpovědnost za své jednání. Uvedl, že jeho počínání bylo vedeno dobrými úmysly a rozhodně prý nechtěl nikoho vydírat. Zároveň zopakoval, že jednal o své vůli a kroky s nikým nekoordinoval.

Morava v úvodu neopomenul připomenout, že v uplynulých dvou letech byl jedním z nejpracovitějších poslanců a poděkoval médiím za prostor, který mu poskytla k obhajobě.

Morava nejnověji čelí také trestnímu obvinění, které na něj podal Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků a protikorupční linky. Ten se domnívá, že se Morava mohl svým jednáním dopustit trestného činu vydírání či útisku.

Jan Moravafoto: Právo/Petr Hloušek

Moravu již v pátek vyzval k odstoupení ve svém projevu na sjezdu Strany zelených premiér Mirek Topolánek, v sobotu Moravovi totéž doporučilo i mimořádné grémium ODS.

Podle reportáže, kterou v neděli večer odvysílala televize Nova, pověřil poslanec Morava fiktivní detektivní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně. Zároveň měl zájem o kompromitující fotky na Vlastimila Tlustého, které mu byly nabídnuty.

Jan Moravafoto: Právo/Petr Hloušek

Reportáž nedala jasnou odpověď na to, zda Moravovy aktivity byly jeho sólovou akcí, nebo o nich věděl někdo z vedení ODS. Morava před skrytou kamerou uvedl, že kompromitující fotografie Tlustého nabídl předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

V souvislosti s kauzou, vyzvala v pondělí ČSSD k odstoupení premiéra Topolánka a předsedu poslaneckého klubu ODS, Petra Tluchoře. Sociální demokraté rovněž oznámili, že se po krajských a senátních volbách budou snažit vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě.

Prohlášení Jana Moravy:
Dámy a pánové, úvodem bych svým voličům rád připomenul, že po uplynulé dva roky jsem byl podle všech statistik jedním z nejpracovitějších poslanců. Za práci, kterou jsem ve sněmovně odvedl pro naši zemi a mělnický region, se nestydím a věřím, že si ji lidé budou pamatovat.Jsem přesvědčený, že se mi podařilo nashromáždit a z části zveřejnit dostatek důkazů o tom, že jsem jednal o své vlastní vůli, nikoho nevydíral a ani se na to nechystal.Za svoji naivitu a svoje chyby přijímám, na rozdíl od řady jiných politiků ze všech parlamentních stran, plnou odpovědnost. V pátek v podvečer jsme se rozhodl. Poslanecký plat a výhody mi nejsou přednější, než zachování vlastní cti. Navzdory tomu, že jsem vše dělal s dobrým úmyslem, vzdávám se poslaneckého mandátu. Podlehl jsem provokaci, kterou bez jakýchkoliv pochybností připravil kolega Vlastimil Tlustý a je na něm, jak on se vyrovná se svým svědomím.Ještě jednou se omlouvám všem lidem, jichž se mé jednání jakkoliv dotklo, zejména přátelům z rodiny Zubových a kolegům z ODS, které jsem bez jejich vědomí do celé věci zapletl. Děkuji médiím, která mi dala prostor na obhajobu a mnou předložené důkazy neviny zveřejnila. Děkuji všem lidem, kteří mi v uplynulých dnech vyjadřovali podporu. Nejvíce jsem jich našel ve svém regionu. Vracím se domů mezi Vás, do Neratovic. V Praze 8.9.2008. Jan Morava

Kdo už odstoupil

Mezi neznámější politiky, kteří odstoupili z funkce patří Jan Kalvoda, který rezignoval na post místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti v prosinci 1996 poté, co vyšlo najevo, že neoprávněně užíval titul doktora práv.

Ze stejného důvodu rezignovali v devadesátých letech i Pavla Jurková z KDU-ČSL a Ondřej Zemina z ODS.

Ze sněmovny v roce 1997 odstoupil také Libor Novák. Ten ve funkci výkonného místopředsedy ODS v roce 1995 odpovědný za přijetí finančního daru, který věnoval straně Milan Šrejber a Novák jej vykázal jako dar dvou cizinců. Novák byl později stíhán za daňové úniky, ale soud jej zprostil obžaloby.

V roce 2006 rezignoval poslanec ČSSD Michal Kraus, neboť byl podezřelý z praní špinavých peněz v souvislosti s obchodní cestou do Ghany. Policie však případ letos na jaře odložila.

Ve stejném roce jako Kraus, se vzdal mandátu i poslanec ODS Vladimír Doležal. Policie jej obvinila z žádosti o úplatek. Soud nižší instance jej již dvakrát osvobodil, ale odvolací soud rozsudek vždy zrušil a vrátil k novému projednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám