Hlavní obsah

VIDEO: ČR musí udělat vše, aby nemusela platit Diag Human, řekl Julínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek uvedl, že ČR by měla udělat vše proto, aby nemusela zaplatit devět miliard jako výsledek arbitráže s firmou Diag Human. Zásadní chybou, která vedla k prohře státu, bylo podle většiny bývalých ministrů zdravotnictví přistoupit na arbitráž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Julínek uvedl, že je nutné využít všech právních prostředků, aby Česko nemuselo devět miliard zaplatit. Jeho ministerstvo nyní zkoumá možné varianty. Do procesu s firmou prý zasahovat nemohl, protože jej prakticky zdědil od svých předchůdců.

Julínek soudí, že důkazy neopravňují k vyplacení jakékoli náhrady škody. Ve hře je podle něj i možnost, že by rozhodnutí znovu přezkoumali jiní arbitři, nebo soud. Konkrétní postoj chce ministr navrhnout vládě, ta by to měla projednat do 10. září.

Arbitráž s Diag Human majitele bechyňského zámku Josefa Šťávy trvala dvanáct let. Toho stát podle středečního výroku arbitrů musí odškodnit 8,33 miliardami korun za to, že zmařil jeho lukrativní obchody s krevní plazmou na počátku 90. let.

Exministři: chybou bylo přistoupit na arbitráž

Zásadní chybou, která vedla k prohře státu, bylo podle většiny bývalých ministrů zdravotnictví oslovených ČTK přistoupit na arbitráž. Soudí, že jejich předchůdce Martin Bojar by se u soudu obhájil. Dát kauzu arbitrům rozhodl exministr Jan Stráský (ODS). "Prosazoval to proti názoru své vlády a přestoupil přitom vyhlášku ministerstva financí," řekl Ivan David (ČSSD).

Podle exministryně Zuzany Roithové (KDU-ČSL) za věc nenese vinu pouze Stráský. "Odpovědnost podle mne nenese on osobně, spíš tehdejší náměstci Aleš Dvouletý, Ondřej Typolt a ředitel finančního odboru Karel Srba," řekla.

Stráský je nyní v zahraničí a telefony nebere.

Kauzu odstartoval v roce 1992 dopis Bojara adresovaný dánské společnosti NovoNordisk, po němž firma přerušila s Diag Human spolupráci. Rozhodčí senát roce 1998 přiznal Diag Human nárok na odškodnění a omluvu za to, že ji stát v rozporu se zákony a dobrými mravy vytlačil z trhu. Od té doby se spor vede už jen o výši škody.

Podle bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Bohumila Fišera udělal klíčové chyby už ministr Bojar zasláním dopisu firmě NovoNordisk. Stejně jako Roithová a David považuje Fišer za chybu také to, že se celý případ řešil v rozhodčím řízení. Marie Součková, která kvůli způsobu výběru advokáta, který by ČR ve sporu hájil, skončila před soudem, nechala rozhodnutí bez komentáře. "Nebudu se vyjadřovat," řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám