Hlavní obsah

Psycholog: pěstouni Rosnerovi přecenili svoje síly

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za trestním stíhání prezidentem oceněných pěstounů manželů Lubomíra a Blaženy Rosnerových může být nejen klukovská pomsta, ale také nezvládnuté problémy v rodině, zhoršující se zdravotní problémy a v neposlední řadě i zvyšující se věk pěstounského páru. Alespoň si to myslí zkušený psycholog Tomáš Novák, který byl u toho, když manželé žádali o první dítě.

Foto: Právo

Lubomír a Blažena Rosnerovi s prezidentským vyznamenáním na fotografii z roku 2005

Článek

Novák před pětadvaceti lety zpracoval na Rosnerovy psychologický posudek, který ale podle jeho slov nevyšel pro pěstouny nejlépe.

„Nemůžu říci, co přesně v tom posudku bylo, protože by to znamenalo porušení lékařského tajemství. Bohužel není v lidských silách se optimálně postarat o tolik dětí,“ myslí si Novák.

Navzájem si pomáhají

Děti Rosnerových jsou v současnosti v Ústavu sociální péče pro postiženou mládež Kociánka v Brně. Podle ředitele Jiřího Podluckého se všem svěřencům daří dobře.

„Chtěl bych upozornit, že děti sem nebyly umístěny, ony jsou tady na základě smlouvy. O některých sice rozhodl předběžným opatřením soud, ale ti plnoletí podepsali normálně smlouvy. Přivezla je asi před dvěma týdny mikrobusem paní Rosnerová,“ prohlásil ředitel s tím, že to bylo v okamžiku, kdy bylo manželům sděleno obvinění. „Jsou tu všichni pohromadě, mají prázdninový režim, věnuje se jim odborný personál. Protože jsou mezi nimi i tělesně postižení, mají k dispozici rehabilitační pracovnici. Mají dobré návyky, pomáhají si navzájem, jak byli zvyklý v rodině. Ale asi se jim u nás trochu stýská,“ připouští ředitel.

Rosnerovi si po svém vzetí do vazby podali ke Krajskému soudu stížnost. „Soud o jejích stížnosti proti vazbě rozhodl ve čtvrtek, ale nejdříve musí být vyrozuměni všichni účastníci, proto nelze říci, jaký byl verdikt,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Sdílnější nebyli ani advokáti Rosnerových, kteří odmítli sdělit jakékoli informace.

Manželé, které před třemi lety vyznamenal president Václav Klaus, skončili ve vazbě před dvěma týdny, podnětem k jejich trestnímu stíhání bylo zřejmě udání od jejich dětí, které je nařkly z týrání. Podle jedné z verzí se jim tím chtěl jeden ze synů pomstít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám