Hlavní obsah

Američané pozvali české poslance na návštěvu, vynechali jen komunisty

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslankyně Kateřinu Jacques (SZ) a Michaelu Šojdrovou (KDU-ČSL) nespojuje s poslanci Miroslavem Svobodou (ČSSD) a Michaelem Hrbatou (ODS) jen nekonečné vysedávání v poslaneckých lavicích. Čtveřice se vrací nyní z USA, kde na pozvání a na náklady amerického ministerstva zahraničí strávila dva prázdninové týdny. Zastoupena v zámoří není jen KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na náklady amerických úřadů vycestovala mimo jiné Kateřina Jacques (SZ).

Článek

Nebyla to cesta, která měla poslance zlákat k hlasování pro americký radar v Brdech? Svoboda to popírá. Netají se tím, že nebýt odmítavého postoje mateřské strany, byl by pro. Tvrdí ale, že radar nebyl hlavním tématem cesty. „Ústředním tématem byla prezidentská volba,“ řekl Právu ze San Franciska Svoboda. Podle něho se o radaru v USA trochu mluvilo. „Ale to jsme se spíš ptali my úředníků ve Washingtonu,“ přiblížil. Na otázku, zda platí, že nebude hlasovat pro radar, pokud ho odmítá ČSSD, Svoboda přitakal: „Samozřejmě.“

A jak to bylo s výběrem členů skupiny? „Dostal jsem pozvání přímo. Je to osobní věc a bylo mi řečeno, že i soukromá věc,“ připustil Svoboda. Organizační výbor Sněmovny o cestě nerozhodoval.

Cesta se v rámci programu International Visitor měla věnovat studiu úlohy zákonodárců a soukromých osob při tvorbě americké politiky. Při návštěvě Denveru se dostalo i na téma ochrany klimatu, a to v souvislosti s problémy Skalnatých hor. A ve „Frisku“ šlo o úskalí vzdělávacího systému.

Program má dlouholetou tradici a týká se celého světa. Vedle politiků se do USA podívají vědci, novináři atp. Partnerem je americké ministerstvo zahraničí a vybraným lidem hradí dopravu i ubytování a poskytuje diety.

Reklama

Výběr článků

Načítám