Hlavní obsah

Na Brněnsku se chystá největší neonacistický koncert

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zřejmě největší neonacistický koncert by se měl konat už tuto sobotu na dosud neupřesněném místě v okolí Brna. Na akci prezentovanou jako rockově metalový open air koncert se už nyní připravuje policie a registrují ji i antifašističtí aktivisté.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na akci neonacistů se připravují policisté. Ilustrační foto

Článek

Podle jejich předpokladů se má na koncert kapel jako Saga, Verserzodes, Terion či Atria sjet pět set až tisíc příznivců ultrapravice. Antifašisté v této souvislosti upozorňují na nový trend v pořádání neonacistických veřejných akcí.

„Někdejší radikální kapely si už dávají větší pozor, na koncertech proto nezní explicitně rasistické texty, kapely je buď vynechají, nebo zazpívají jen část písně, která není podle policie napadnutelná. De facto se takto legalizují koncerty nejtvrdších neonacistických hudebních skupin v Česku,“ řekl Právu aktivista Ondřej Cakl.

Akce ale podle něj stejně naplňují podstatu trestného činu o podpoře a propagaci hnutí směřujících k potlačování práv jednotlivce nebo skupiny obyvatel. „Na koncertě například nezazní rasistická hesla, účastníci také nehajlují, ale přes to se tam dozví, kde si CD s plným obsahem objednat například na internetu, čímž kapela splní svůj propagandistický cíl,“ dodal Cakl, který se už řadu let věnuje monitoringu neonacistických aktivit.

Policie akci zatím neoznačila za extrémistickou

Policie se podle mluvčí správy Jihomoravského kraje, Jany Šípkové na akci připravuje, předem ji ale přes jasné náznaky odmítá označit jako extremistickou. „Co se týče extremistického zaměření pozvaných skupin, pracují na tom naši odborníci, situaci sledujeme a připravujeme mimo jiné i opatření v oblasti dopravy a zajištění veřejného pořádku,“ řekla Právu Šípková.

Lokalitu, kde by se měl koncert konat ale nechtěla upřesnit, podle informací Práva má jít o podnik Brooklyn v Brně. „Funguje to podobně, jako v minulosti při pořádání technoparty, určí se jen větší oblast a konkrétní místo se v rámci uzavřené skupiny lidí dozvědí na poslední chvíli jen předem zasvěcení,“ popsal Právu organizaci akcí jeden z antifašistů s tím, že podobná opatření se týkají jak policie, tak i případných odpůrců ultrapravice.

Z původně avizovaných sedmi kapel a překvapení z Německa se nakonec počet předpokládaných vystoupení snížil na šest. Česká skupina Asgard podle informací Práva nevystoupí z technických důvodů a další domácí kapela, Spasm se od celé akce distancovala poté, co zjistila, že jde o ultrapravicově zaměřený koncert. „Vydali jsme k tomu jasné prohlášení, politiku do muziky netaháme a nehodláme si takto komplikovat naší pozici na domácí i mezinárodní scéně,“ řekl Právu Radim z kapely Spasm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám