Hlavní obsah

Žalobci Ištvánovi z kauzy Čunek se nelíbilo přeložení, soud mu vyhověl

– OLOMOUC
Právo, Radim Vaculík

Bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) Ivo Ištvan si připsal první dílčí vítězství ve sporech, které vede s šéfy české justice. Vysokému představiteli státního zastupitelství, který byl sesazen kvůli kauze Čunek, se nelíbil postup jeho nástupkyně Mileny Hojovcové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová (vlevo) a bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan (vpravo) u soudu

Článek

Za projev pracovní šikany považoval její rozhodnutí, kterým ho nedobrovolně v květnu přesunula z brněnské pobočky VSZ do olomoucké centrály, kam musel denně 80 kilometrů dojíždět. Hojovcová to tehdy odůvodnila tím, že pro Ištvana neměla v Brně práci.

Krajský soud v Ostravě před několika dny vyhověl jeho návrhu a vydal předběžné opatření. Na jeho základě Ištvana dočasně vrátil na zastupitelství do Brna, kde bydlí. O jeho pracovně-právní žalobě na Hojovcovou ovšem ještě soudy definitivně nerozhodly.

„Vnímám, že to je pouze malý krůček, nicméně samozřejmě je to pozitivní. O tom, zda je možné státního zástupce přesouvat bez jeho souhlasu z jedné pobočky na druhou, musí soud teprve rozhodnout, což je záležitost na delší lokte,“ řekl Právu včera Ištvan.

Musí mu najít kancelář a práci

Původně o opatření rozhodoval olomoucký okresní soud, který ovšem jeho návrhu nevyhověl. Ištvan tak uspěl až s odvoláním v Ostravě a vrací se do Brna na odbor zaměřený na závažnou hospodářskou a finanční kriminalitu.

„Ve středu mi přišlo rozhodnutí krajského soudu o předběžném opatření, které samozřejmě respektuji a nic s ním nenadělám. Už ode dneška (od čtvrtka) je tedy pan Ištvan zpět na pobočce v Brně. Musím mu tam teď najít kancelář i nějakou práci. Můžu mu ale klidně dát i práci odsud z Olomouce,“ komentovala verdikt soudu Hojovcová.

Závěry krajského soudu prý nebere jako svou prohru. „Rozhodně to není žádná tragédie. Já ten spor nevyvolala, to vyvolal on (Ištvan),“ dodala Hojovcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám