Hlavní obsah

Návrhy Součkové narazily na odpor

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD) do tří až čtyř let zrušit polovinu nemocnic a ostatní převést na ošetřovatelství, zavést poplatky za návštěvy lékaře a za recepty narazil na odpor jak u lékařů, tak u politiků.

Článek

"Stát se zbavil veškerých nástrojů k ovlivnění sítě nemocnic. Ty mají v rukách pojišťovny a kraje," řekl Právu ve středu Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu. "Ministryně může vyhlašovat co chce, ale realita bude úplně jiná. Co rozhodnou kraje, to Součková nemůže ovlivnit," řekl Kubek.

Mluvčí České lékařské komory Pavel Kubíček pro Právo prohlásil, že redukce nemocnic je nutná. "Ale musí se jasně říci, kolik na počet obyvatel potřebujeme lůžek, kolik lékařů a v jaké specializaci. Bez toho redukce nemá smysl. Navíc lůžek v ČR za posledních deset let podstatně ubylo a dnes jsme na úrovni Evropské unie."

Stínový ministr o úspoře přesvědčen není

Stínový ministr zdravotnictví za ODS senátor Tomáš Julínek Právu uvedl, že " z ministerstva se prstem nemůže ukazovat, která nemocnice se zruší a která ne." Podle něj navíc celé akce vůbec nemusí přinést úsporu. "Spíše způsobí nedostupnost zdravotní péče, hlavně ve venkovských oblastech. Snížením počtu nemocnic chce paní ministryně odstranit konkurenci státním zařízením," řekl Julínek.

"Je to mimo realitu, protože to nemá konkrétní podobu a není to dostatečně prodiskutováno na půdě ČSSD," řekla Zuzana Roithová z koaliční KDU-ČSL.

Rozhodně se proti návrhům staví i Jiří Maštálka z opoziční KSČM. "Nesouhlasím se zavedením plateb bez zdůvodnění a výpočtů jeho dopadů."

Exministr zdravotnictví Bohumil Fišer (ČSSD) se své nástupkyně zastává. ČTK řekl, že Součková uvažuje o přímých platbách u lékařů a v nemocnicích až jako o třetím reformním kroku. Nejdříve chce udělat pořádek při hospodaření s penězi, které se na zdravotnictví vynakládají, a zefektivnit nemocniční síť. "Je docela možné, že k přímým platbám nedojde," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Součková: Polovina nemocnic je zbytečná

V rámci reformy zdravotnictví, kterou chystá ministryně zdravotnictví Marie Součková má dojít ke dramatickému snížení nemocnic pro akutní péči. Z dnešních 202...

Výběr článků

Načítám