Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Čunek má Schwarzenberg za uzavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce potvrdil, že vyšetřování agentury Kroll, která měla objasnit majetek vicepremiéra Jiřího Čunka, je pro něj uzavřené. Zvrátit by to mohl jedině nějaký závažný nález v chybějících 700 stránkách Čunkova spisu.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Jiří Čunek (uprostřed) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo)

Článek

"Pro mě je to uzavřené, mimo kdyby se v těch stránkách něco závažného objevilo," řekl ministr. Firma Kroll ale podle něj tvrdí, že nic takového neočekává. Schwarzenberg ujistil, že stojí o chybějících 700 stran. "Teď doufám, že se brzy objeví," řekl. Čunek tvrdí, že o chybějících stránkách ve spisu nevěděl. "Můžu mu to věřit, poněvadž je to přes 4000 stránek," podotkl.

Agentura Kroll má k dispozici spis a má i seznam celého materiálu. "Takže celkem dobře víme, co na těch chybějících stránkách je. A naše hodnocení je, že je velmi nepravděpodobné, že bychom na těch stránkách mohli najít něco, co by významně změnilo naše závěry," řekl už dříve vyšetřovatel Tommy Helsby.

Agnetura Kroll mimo jiné zjistila, že Čunek v 90. letech jezdil lobbovat ve prospěch Zbrojovky Vsetín a jízdy do Prahy na ministerstvo mu tehdy vynesly finance navíc v podobě nedaněných náhrad služebních cest.

Daňové kličky jako Čunek dělala většina národa, tvrdí ministr

V rozhovoru pro Právo Schwarzenberg připustil, že se Čunek dopustil daňových kliček, když si nechával coby obchodní zástupce zbrojovky proplácet vysoké cestovní náklady. Podobně si však podle něj v devadesátých letech počínala většina Čechů.

"Osobně jsem si z toho udělal závěr, že korupce neproběhla. Což byla hlavní věc v celé kauze. Také jsme se dozvěděli, že si svého času Čunek dobře vydělával jako obchodní zástupce nebo lobbista zbrojovky. Čímž se objasnil ten chybějící milión v jeho příjmech, neboť, jak známo, cestovní náklady se neobjeví v daních,“ řekl Schwarzenberg.

Na otázku, jak vnímá Jiřího Čunka poté, co si o něm přečetl, že si vydělával, a přitom leckdy obcházel zákon, nebo přinejmenším dobré mravy, ministr odpověděl: „To dělala většina národa“.

Podle Schwarzenberga byly v devadesátých letech zákony nedostačující a někteří lidé toho dokázali využít. „Já jsem tady žil a pamatuji si to. Jsou různí lidé, nemluvím teď o Čunkovi, kteří si tenkrát vydělali spoustu peněz způsobem, který pro mě, jenž vyrostl v jiných podmínkách a v jiných představách o byznysu na Západě, je nepředstavitelný,“ uvedl Schwarzenberg. „Nicméně mi právem namítají, že to nebylo zakázané,“ dodal.

Korupce se nepotvrdila, pro mě to končí, řekl Schwarzenberg

Neobává se ani, že by kabinet s Čunkem ztrácel kredit. „Když se podívám na vlády předešlé, tak nevím, zda tam byli lepší lidé. Musíme ctíti presumpci neviny. Když mu nemůžeme nic dokázat a říkáme jen, že využil daňové kličky a jiné fígle. S odpuštěním, já nejsem soudce, ani farář. Mně šlo o to zjistit, jestli je korupčník. To se nepotvrdilo, a pro mě to končí,“ řekl.

Schwarzenberg odmítl sdělit, kolik ho audit vypracovaný firmou Kroll stál. Na otázku, zda výsledek za vynaložené peníze stál, odpověděl, že považuje korupce za největší problém České republiky. „Je to rakovina, která tu může všechno zničit. Boj proti tomu považuji za prioritu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám