Hlavní obsah

Policisté prý dostali pokyn odložit případ Kuly

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Státní zástupce vyhověl stížnosti generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kuly a zrušil obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Úterní informaci Práva ve středu potvrdila obvodní státní zástupkyně Blanka Valsamisová. Trestní stíhání Kuly kvůli zakázce na dodávku rušiček mobilních telefonů tak skončilo.

Článek

Ačkoliv Valsamisová ve středu Právu řekla, že policie může na případu dále pracovat, šéf protikorupční policie Jiří Novák uvedl, že policisté dostali pokyn případ odložit. „Dostali jsme jednoznačný pokyn, abychom celou věc odložili,“ uvedl Novák pro Právo s tím, že kauza rozhodnutím státního zastupitelství definitivně skončila.

„Věc se vrací policii k došetření s tím, že následně může stíhání po doplnění dalších důkazů znovu zahájit nebo případ odložit,“ tvrdila Valsamisová.

Kula i jeho bývalý náměstek Zdeněk Kreuzzieger se tak už nemusejí obávat, že by se do budoucna mohli dostat kvůli nepovedené zakázce na ruční detektory kovů a rušičky mobilů v českých věznicích do problémů se zákonem.

Policie versus žalobci

„Není to tak, že bychom nesehnali dostatek důkazů. My jsme zjistili vše, co se dalo, ale máme bohužel odlišný právní názor než žalobci,“ poznamenal Novák s tím, že zatímco podle vyšetřovatelů nesou za zpackanou zakázku oba manažeři osobní zodpovědnost, podle státního zastupitelství tomu tak není.

O tom, že žalobci nemají stejný názor na Kulův případ jako kriminalisté, se v policejních kruzích hovoří už delší dobu.

„Bylo veřejným tajemstvím, že je to dopředu domluveno, aby nebyli šéfové vězeňské služby obviněni, takže to rozhodnutí zrušit jejich stíhání jsme očekávali,“ uvedl zdroj z policejního prezidia.

Podle jiného zdroje Práva policisté dostali od dohledového Městského státního zastupitelství v Praze již před časem pokyn, aby případ odložili.

Žádný takový pokyn není, tvrdí Valsamisová

„Žádný oficiální pokyn nestíhat nikdy nebyl,“ odmítla včera tyto informace Valsamisová. Policie stíhání Kuly z Kreuzziegerem zahájila před dvěma týdny. Vyšetřovatele v tom tehdy podpořil i šéf útvaru Novák, který i nyní za prací svých podřízených stojí.

„Není nic, co bych mohl vyšetřovatelům vytknout. Nemáme z rozhodnutí státního zastupitelství radost, ale občas se to stává, musíme to respektovat,“ uvedl šéf protikorupčního útvaru.

Kula se zřejmě vrátí do funkce

Další kroky se nyní očekávají od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který Kulu postavil kvůli jeho stíhání v pátek mimo službu. Předpokládá se, že Kula se nyní do funkce vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám