Hlavní obsah

Čunek mlžil o vyšetřování inspekce

Právo, trj, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Inspekce ministra vnitra podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vyšetřuje několik policistů, kteří měli vynášet do médií informace z vyšetřování jeho kauzy. Řekl to v pátek na tiskové konferenci v souvislosti s dotazem novinářů na audit jeho majetku. Jeho výsledky prý nezná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

„Mám už dokonce potvrzení Inspekce ministra vnitra o tom, že byly zachyceny osoby, které budou dále vyšetřovány, u nichž je ten únik zřejmě prokázaný. A tyto osoby, pevně věřím, budou potrestány,“ uvedl Čunek s tím, že se to dozvěděl ve čtvrtek prostřednictvím svého právníka.

Jak ale Právo zjistilo, Čunek čerpal své poznatky ze zprávy inspekce, která je stará dva měsíce. Případ už byl mezitím odložen a nikdo tedy není za únik podrobností o pobírání sociálních dávek Čunkovou rodinou trestně stíhán.

Čunek v pátek tvrdil, že ze zprávy vyplývá, že informace z vyšetřování unikaly od policistů nebo státních zástupců. „Jejich kontakty telefonické, které jsou tam popsány, jsou daleko četnější s některými redaktory než třeba přiznali při prvním výslechu. Byly to desítky hovorů, např. před vysíláním reportáže pana Bártka (říjnový pořad Reportéři ČT o pobírání sociálních dávek, pozn. redakce) apod. Je tam jednoznačně popsáno to pochybení, jednoznačně je popsáno, že to je protiprávní jednání a jednoznačně některé osoby budou ještě dále šetřeny,“ popsal Čunek.

Inspekce nikoho neprověřuje

Inspekce však v současné době už žádného podezřelého policistu neprověřuje. Její mluvčí Martina Lídlová upřesnila, že věc již v březnu inspekce předala státnímu zástupci s návrhem na obvinění jednoho komisaře ostravské pobočky protikorupční policie, který měl původně Čunkův případ na starosti.

V dubnu však státní zastupitelství pro Prahu 1 oznámilo, že dalo inspekci pokyn, aby tento případ úniku informací o Čunkových sociálních dávkách odložila.

„Věc byla skutečně 30. června odložena, protože se nepodařilo zjistit pachatele. Při prověřování bylo pouze zjištěno, že mohlo dojít k porušení pracovních povinností jednoho z policistů, který tu kauzu zpracovával. Proto byla věc předána ke kázeňskému řešení řediteli daného útvaru,“ upřesnila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám