Hlavní obsah

VIDEO: Strážníci kontrolují zákaz pití alkoholu v pražských ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V některých pražských ulicích je od pondělí zakázáno pití alkoholu. Za otevření například plechovky s pivem mohou strážníci udělit pokutu. Strážníci už s kontrolami začali. Pokuta hrozí například na Václavském nebo Karlově náměstí. Vždy to ale bude záležet na posouzení strážníků.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Stánků v ulicích, kde je zákaz vyhlášený, se sankce týkat nebudou.

Článek

Pokud si lidé udělají například piknik a otevřou si v parku víno, pokuta jim nehrozí. Podle městské policie se to týká spíše případů, kdy člověk dělá výtržnosti nebo kolem sebe dělá nepořádek. Strážníci mohou udělit buď pokutu na místě až 1000 korun, ve správním řízení až 30 000 korun, nebo člověka z místa vykázat.

Místa, kde bude zákaz platit, si určila každá městská část. Automaticky bude platit na zastávkách MHD, v okolí asi 100 metrů od stanic metra, na dětských hřištích nebo v okolí nemocnic a poliklinik a obchodních center. V seznamu nejsou oblíbená místa, kde mnoho lidí tráví volný čas - parky Letná a Stromovka. Totéž ale neplatí o Petříně.

Například u stánků ale bude alkohol povolen. Zákaz se nebude vztahovat ani na různé akce, například posvícení nebo silvestrovské oslavy nebo předvánoční trhy.

Už týden platí v hlavním městě i vyhláška, která zakazuje odhazování žvýkaček či nedopalků na chodník. Týká se to i drobků a zbytků potravin. Strážníci za tyto prohřešky rozdali už několik pokut. Většinou v případě nedopalků, kde nestačila domluva.

Anketa

Zakázali byste ve své obci na některých místech popíjení alkoholu?
ano
78,5 %
ne
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6400 čtenářů.

Některá místa, kterých se zákaz týká

:: Národní třída a okolí obchodního domu Tesco

:: Karlovo náměstí

:: Kampa 

:: Petřín 

:: náměstí I.P.Pavlova

:: Na Příkopě 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám