Hlavní obsah

Češi jsou nejhorší v Evropě ve vztahu k Romům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Téměř polovině Čechů by bylo nepříjemné, kdyby měli za souseda Roma. Takový odpor k romské menšině už v Evropské unii panuje pouze v Itálii. Ukázal to průzkum Eurobarometr zveřejněný v úterý.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Přátele a známé má mezi Romy jen necelá pětina Čechů.

Článek

V České republice odpovědělo kladně 47 procent dotázaných na otázku, zda by jim bylo nepříjemné mít Roma jako souseda. Záporně odpovědělo devět procent, což je naopak nejméně ze všech 27 zemí Evropské unie. V Itálii je to rovněž 47 procent kladných odpovědí, nicméně 14 procentům respondentů by Romové v sousedství nepříjemní nebyli.

Také dvěma pětinám obyvatel Irska by bylo nepříjemné, kdyby vedle nich bydleli členové nejsilnější etnické menšiny v evropské "sedmadvacítce", naopak necelé čtvrtině z nich by to nijak nevadilo (24 procent). V případě Slovenska 38 procent dotázaných uvedlo, že mít romské sousedy by jim bylo nepříjemné a 17 procent z nich by s tím žádný problém nemělo.

Mezi země, kde více než polovina dotázaných odpověděla, že mít za souseda Roma by pro ně žádnou nepříjemnost nepředstavovalo, patří Polsko (58 procent) a Švédsko (52 procent). Těsně pod touto hranicí je Francie se 48 procenty.

Vztah Evropanů k romské menšině (v %)
ZeměMít za souseda Roma by mi NEBYLO NEPŘÍJEMNÉMít za souseda Roma by mi BYLO NEPŘÍJEMNÉ
Česká republika947
Itálie1447
Slovensko1438
Irsko2440
Průměr EU3624
Francie4815
Švédsko5214
Polsko5812
Zdroj: Eurobarometr

Z průzkumu také vyplývá, že nejvíce přátel a známých mezi Romy mají obyvatelé Bulharska, kde to uvedlo 47 procent respondentů. Více než dvě pětiny lidí (42 procent) se s Romy přátelí v Maďarsku a Rumunsku, na Slovensku je to 37 procent.

V případě České republiky má mezi svými kamarády a známými také Romy necelá pětina dotázaných (18 procent). Vůbec nejméně je to na Maltě, kde na tuto otázku kladně odpověděla jen dvě procenta dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám