Hlavní obsah

Julínek bude o dovolené vařit, Sobotka jede do Alp

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně si oddychnout a je v podstatě jedno, kde budeme. Tak reagovala většina politiků na otázku, kde a jak stráví letní dovolenou. Zatímco někteří dávají přednost domácímu prostředí, jiní se chystají k moři a do hor. Avšak šarvátky mezi koalicí a opozicí jim totiž nedovolují žádné velké plány, a proto se nemíní na delší dobu vzdalovat z Česka.

Článek

Třínedělní vládní dovolenou chce od 28. července umožnit ministrům premiér Mirek Topolánek. Ten však přísně tají, kde bude pobývat se svou přítelkyní, místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou (ODS), s níž má téměř ročního syna Nicolase

Oba rozčílilo, že se provalila jejich jarní dovolená na Sardinii. Poprvé o jejich návštěvě v sídle italského premiéra Silvia Berlusconiho napsalo Právo.

Řecko, Korsika...

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) prozradil, že bude převážně odpočívat tradičně u příbuzných v Řecku, kde žije rozvětvená rodina. „Těším se i na to, jak budu učit jezdit dceru na in-linech a syna na kole,“ řekl. Pochlubil se, že kolečkové brusle jsou jeho velké hobby, kterému se věnuje tak dvakrát v týdnu. A jak to zvládá jeho ochranka? „Vždycky jim ujedu.“

Podobný plán má šéf KSČM Vojtěch Filip. „Manželka slaví kulaté narozeniny, tak budeme v Řecku,“ sdělil. Se zahraniční dovolenou počítá i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS): „Zřejmě na Korsice budeme s manželkou chodit po horách.“

Na Moravu se chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). „Hlavně neřeknu, kde s manželkou a synáčky budu, aby mne nikdo nenašel,“ reagoval. Poznamenal, že přestože má strašně rád lidi, po náročné politické sezóně je potkávat nemusí. „Kolo, voda, tenis, žádný velký program, jenom relaxovat,“ sdělil. Jeho velkým koníčkem je vaření, je v tom prý opravdová jednička, a tak se v létě vyřádí. „Já umím všechno a jsem spokojený, když to lidem chutná. To je pak pohoda,“ pochlubil se.

U Šojdrů zase rozhodnou chlapi

Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová se už vydala s manželem a syny na týden do Beskyd na chatu sv. Josefa. „To je tradiční místo naší rodinné dovolené.“ Nevylučuje, že se vydají na Vysočinu nebo k moři. „Podle toho, jak se bude mužstvo tvářit, protože u nás rozhoduje mužská většina,“ přiznala.

Počítá také s polopracovní studijní cestou do USA: „To bude moje osobní dovolená, kterou nám umožnila americká vláda pro politiky a vědce. Vyslovila jsem zájem navštívit univerzity.“ Ještě prý ale nemá vízum.

Na začátku července zamíří šéf poslanců ČSSD Michal Hašek s předsedou Jiřím Paroubkem na pracovní cestu do Izraele na pozvání izraelské Strany práce. „Pak se začnu intenzivně věnovat jižní Moravě, kde mne čekají neformální akce, žádné mítinky,“ dodal krajský lídr Hašek. S rodinou pak bude asi týden v jižních Čechách v okolí Českého Krumlova.

„Byli jsme tam před pěti lety na svatební cestě částečně autem, částečně na kole, tak se tam chceme vrátit s naší tříletou dcerou,“ řekl. V plánu mají Haškovi ještě Chorvatsko. „Tam budu hlídat, abychom splnili chorvatské normy na potraviny. Jako stínový ministr zemědělství to snad zvládnu,“ řekl s úsměvem.

Kam vyrazí s manželkou Petrou, ještě neví Jiří Paroubek. „Myslím, že to bude tentokrát trochu dál,“ řekl v narážce na loňskou dovolenou na Slovensku, kde je v plavkách zachytil bulvár. „Budeme chtít být určitě u moře a také cestovat,“ poznamenal.

S žádnou dlouhou dovolenou nepočítá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Převážně budu v úřadě a doufám, že se mi na pár dní podaří dostat do Toskánska. Půjde o neformální setkání s přáteli, italskými právníky, s nimiž proberu, co nového v jejich justičním systému. Počítáme s výlety po památkách a k tomu bude v rozumné míře i víno,“ řekl.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vyrazí s manželkou Radkou a přáteli – jako každý rok – na deset dní v srpnu do rakouských Alp. „Dneska se tomu říká nordic walking, ale my tyto teleskopické hůlky – používané při výstupu – aplikujeme už asi deset let. Má to obrovský pozitivní vliv na klouby a celé tělo. Přece nebudu následovat svého prezidenta, abych si musel nechat vyměnit kyčelní kloub,“ zasmál se. Připomenul tak operaci prezidenta Václava Klause, kterému před měsícem lékaři vyměnili levý kyčelní kloub. Klaus se zatím na dovolenou chystat nemůže, čeká ho dvouměsíční odpočinek v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám