Hlavní obsah

Langer po incidentech v Brně uvažuje o zákazu Národní strany

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) je možné, že ministerstvo zakáže Národní stranu (NS). Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT s odkazem na průběh sobotního průvodu homosexuálů v Brně, který byl poznamenán incidenty s pravicovými extremisty. Dodal, že chování strany sleduje.

Článek

"Situaci sledujeme. Kape do poháru, až pohár přeteče, udělám patřičné kroky," řekl Langer. "Jednání členů strany je ale vychytralé, dobře vědí, čeho se mohou dopustit a čeho ne," doplnil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, který se diskuze s Langerem účastnil, ale Langera upozornil na to, že zatímco vnitro zakázalo Komunistický svaz mládeže (KSM), pravicové extremisty toleruje.

Diskuze proběhla na pozadí sobotní Queer Parade v Brně, během které pravicoví extremisté házeli na účastníky průvodu syrová vejce a dělbuchy. Asi půl hodiny po rozpuštění průvodu vhodil jeden z extremistů slzný granát mezi hosty jedné ze zahradních restaurací na náměstí Svobody. Záchranáři museli ošetřit dvě osoby, pachatele útoku se zatím vypátrat nepodařilo.

Filip: půjdeme až k Evropskému soudu

Langer vyloučil, že by stát používal na posuzování nebezpečnosti extremistických organizací dvojí metr. "Jedna več je ale porušování zákonů individuálně a druhá jako celek, například v programových cílích," poznamenal.

"Rozpustili jste KSM kvůli slovům, tady jsou činy, a to brutální. Je evidentní, za kterou stranu se stavíte," reagoval Filip. Dodal, že komunisté se pokusí o spravedlivé rozhodnutí na národní úrovni. "Pokud neuspějeme, půjdeme až k Evropskému soudu pro lidská práva," poznamenal.

Národní strana odmítá, že by se účastnila násilných akcí během brněnského průvodu. "Náš protest byl (...) kultivovaný a nenásilný. Žádný z osmnácti členů NS, kteří vystoupili proti pořádané akci, nebyl zatčen," uvedla strana na svém webu.

Anketa

Mělo by podle vás vnitro rozpustit Národní stranu?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7140 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám