Hlavní obsah

Rath označil Němcovou za soudružku s modrým ptákem

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) by uvítala odchod Davida Ratha (ČSSD) z čela zdravotnického výboru. Řekla to v rozhovoru na Frekvenci 1. Tímto vyjádřením ovšem jen vyvolala ostrou odezvu známého sněmovního bouřliváka. Rath označil Němcovou za "fanatickou soudružku" a prohlásil, že "nemá rudou knížku", ale "modrého ptáka a modrou knížku".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Němcová v Pressklubu na Frekvenci 1 uvedla, že by Rathův odchod z čela výboru uvítala proto, že podle ní potlačuje hlasy koaličních poslanců. Zdůraznila, že jde o její osobní názor. "Já bych tu změnu uvítala, ale nebudu ji iniciovat," řekla.

Podle Němcové je několik důvodů, proč by Rath neměl dál tento výbor vést. "Tato změna by byla vhodná třeba proto, že jsem se dívala na to, jakým způsobem předseda zdravotního výboru rozděluje práci v tom výboru, tedy jak často jsou určeni zpravodajem poslanci z opozice a poslanci z koalice a zdá se mi, že tady spravedlivý pohled toho předsedy, který má trochu koordinovat tu práci, není. Upřednostňuje tu opoziční roli a ta se ve výborech takhle odehrávat nemá. Ty výbory mají být odborně laděné," řekla Němcová.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcováfoto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Rath zareagoval nejprve umírněně. „To mne pobavilo, jak potlačuji hlasy koaličních poslanců, když mají ve výboru většinu. Je vidět, že mi připisuje téměř nadpozemské schopnosti,“ řekl Novinkám s tím, že podle něj jde o mstu, že si „dovoluje ODS kritizovat“.

Pak se do Němcové pustil i na něj s nebývalou razancí. „Paní Němcová je vlastně produktem takové fanatické soudružky z ODS. Zažili jsme takové soudružky v 50., 80., 70. letech, zažíváme takovou soudružku dneska, jen má trochu jiné znaménko, nemá rudou knížku, srp a kladivo, ale má modrého ptáka a modrou knížku. Jinak ty metody jsou obdobné,“ řekl Novinkám. „Dnes nemají možnosti, jaké měla komunistická strana, ale rádi by je měli,“ dodal pak na adresu občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám