Hlavní obsah

Viagra by mohla být v lékárnách k dostání bez receptu

– PRAHA

Lékárny budou od ledna příštího roku prodávat bez receptu některé léky, které jsou nyní jen na recept. Mohlo by se to například týkat pilulky na erekci Viagry nebo léku na hubnutí Xenical.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zařadily by se do nové kategorie léků, kterou budou vydávat lékárníci bez receptu s omezením," řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Podle něj Evropská léková agentura zvažuje, že by tyto dva přípravky byly běžně k dostání bez receptu. Devět z deseti pilulek se totiž prodává "bočními cestami", což znamená například to, že jsou dostupné na internetu.

Bez poučení od odborníka ale hrozí pacientovi poškození zdraví. Pokud budou oba přípravky v lékárně bez receptu, lékárník probere s kupujícím všechna rizika užívání. Léky budou vydány jen na občanský průkaz a lékárník to zapíše do evidence.

Výdejem léků bez receptu s omezením se od ledna příštího roku rozšíří pravomoci lékárníků. Budou moci více dohlížet na to, aby pacient užíval lék správně. Státní ústav pro kontrolu léčiv stanoví u jednotlivých přípravků různá omezení, například bude moci být vydán až od určité věkové hranice, jen v přesně určené dávce, nebo nebude smět být poskytován v zásilkovém prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám