Hlavní obsah

Julínek odvolal ředitelku brněnské nemocnice U svaté Anny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v úterý s okamžitou platností odvolal ředitelku Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně Vladimíru Danihelkovou. Ve funkci ji nahradí nynější náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Petr Koška, řekla Danihelková. V areálu nemocnice má za 1,5 miliardy Kč vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Spolu s lékařkou možná ve vedoucí funkci v úterý skončí i ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula. Nyní je na jednání na ministerstvu.

Danihelkovou (40) rozhodnutí ministra překvapilo. "Myslím, že se tam udělala hromada práce. Ekonomika se stabilizovala," řekla o svém ročním působení v nemocnici. Do funkce ji loni dosadil právě Julínek. Tehdy ji označil za osvědčenou manažerku ve zdravotnictví. Danihelková předtím vedla nemocnici v Břeclavi, její nadřízení z Jihomoravského kraje si ji chválili.

Ministr již během svého působení provedl několik personálních změn, v dubnu například odvolal Ivana Davida (ČSSD) z funkce ředitele bohnické psychiatrické léčebny kvůli "rozdílným pohledům na další rozvoj ústavu". Loni v listopadu zase odvolal sedm ředitelů státních zdravotních ústavů. Důvodem bylo slučování ústavů, tím ubude i ředitelských míst.

Ve stejnou dobu Julínek také odvolal renomovaného onkologa Pavla Klenera z funkce ředitele Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Podle ministra Klener manažersky nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí, nesplnil úkol sloučit ústav s VFN a nepravdivě informoval zaměstnance i veřejnost. Klener řídil ústav od roku 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám