Hlavní obsah

Komise k Temelínu ukončila činnost

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při projednávání sporných otázek kolem jaderné elektrárny Temelín se podařilo docílit výrazného pokroku, ale několik otázek zůstává nedořešených. Vyplývá to ze závěrečného dokumentu česko-rakouské parlamentní komise, která se Temelínem od loňského roku zabývala a která v pondělí ukončila činnost.

Článek

Vyjednavači se počtvrté a naposledy sešli v dolnorakouském Melku, kde byla v roce 2000 uzavřena dohoda o řešení sporů mezi Prahou a Vídní ohledně elektrárny.

Právní povaha této smlouvy je právě jedním z přetrvávajících sporných bodů. Zatímco rakouská strana ji považuje za právně závaznou mezinárodní dohodu a odmítá hovořit o ukončení tzv. melkského procesu, česká strana jej má za naplněný.

Vedoucí rakouské delegace Albrecht Konecny podle agentury APA zdůraznil, že melkská smlouva ještě „nebyla pohřbena“. Reagoval tím na protest odpůrců Temelína, kteří mu před pondělním jednáním předali symbolický „hřebík do rakve“.

Šéf českých vyjednavačů Jan Kasal (KDU-ČSL) označil za důležitý nástroj pro řešení sporných otázek kolem Temelína mezivládní dohodu o výměně informací, kterou rakouský parlament ratifikoval až letos v březnu.

Na vytvoření parlamentní komise se dohodli loni v únoru v Praze premiér Mirek Topolánek a rakouský kancléř Alfred Gusenbauer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám