Hlavní obsah

Ve stávce je více než polovina škol, tvrdí odboráři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pondělní jednodenní stávky pracovníků škol se podle odborářů účastní skoro 6 000 škol, tedy více než polovina všech regionálních. Práci v mateřských, základních a středních školách přerušilo více než 130 000 pracovníků, uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková.

Článek

Podle Vondráčkové je vysoká účast hlavně v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. V Praze stávkuje nejméně 50 procent škol, uvedla předsedkyně pražské krajské rady odborového svazu Eva Dvořáčková. Podle ní jich je ale zřejmě více, protože ne všechny školy odborům účast nahlásily.

Odboráři si stěžují na nízké platy, které poklesly kvůli inflaci. Při jednáních s ministerstvem školství požadovali zvýšit letošní rozpočet regionálního školství o tři miliardy korun, prosadit se však nakonec podařilo jen 0,5 miliardy. Zvýšení se navíc týká pouze učitelů, což odboráři označili za diskriminaci. Na příští rok mají přislíbeny další čtyři miliardy.

V 15 hodin budou odbory protestovat před Úřadem vlády. "Očekáváme, že do odpoledního protestu před sídlem vlády se zapojí nejméně 3 000 lidí," řekla Vondráčková. Z každého regionu prý do hlavního města míří nejméně jeden autobus. Shromáždění se zúčastní také zástupci dalších odborových organizací.

Liška: stát na vyšší platy musí mít

V Praze stávkuje například Gymnázium Jana Nerudy v Hellichově ulici. Studenti dostali ředitelské volno, s učiteli ale přišel debatovat ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)foto: Právo/Petr Hloušek

Zhruba dvacítce pedagogů například řekl, že radikální navýšení rozpočtu školství bude možné pouze tehdy, když na to stát bude mít a stane se to předmětem koaliční smlouvy. "Nebudu slibovat více, než je možné," dodal Liška. Problém podle něj není možné vyřešit za dva roky, jeho řešení se musí rozložit do několika let. Ministr již před časem řekl, že vyjednal maximum, co mohl, ke stávce není důvod.

"Myslím si, že zlepšení, které se mi podařilo vyjednat, těch 4,5 miliardy korun na příštích 18 měsíců, částečným a vůbec ne nevýznamným zlepšením je," řekl po setkání s učiteli. Podle něj by měl trend zvyšování množství peněz pokračovat.

Podle pedagogů je ale potřeba na vládu vyvíjet nátlak dál. "Mám pocit, že to navýšení, o kterém pan ministr hovořil, opravdu není ve skutečnosti navýšením, sleduje jen křivku vývoje hospodářství a inflace," řekl Vít Kubánek, který na gymnáziu Jana Nerudy vyučuje český jazyk a hudební výchovu.

Školské odbory sdružují přibližně 47 000 pracovníků. Loni v prosinci, kdy se stávkovalo rovněž kvůli prostředkům na platy, ale také pomůcky, se do protestu zapojilo asi 128 000 pracovníků v 5 850 školách z více než 10 000 regionálních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám