Hlavní obsah

EURO začíná, fandit budou i politici

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalovým fandům začínají dnes žně – EURO 2008. Česká reprezentace se dnes od 18 hodin utká v Basileji s domácími Švýcary. Na tento zahajovací zápas šampionátu se chystají na pozvání Českomoravského fotbalového svazu i čeští politici.

Článek

Ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů letí do Švýcarska premiér Mirek Topolánek a šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Chybět bude prezident Václav Klaus, kterému lékaři vyměnili kyčelní kloub, a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Neláká mne to, takže nejedu,“ řekl Právu.

Vlček našim věří

V reprezentačním triku se na tribuně objeví Vlček. Jak řekl Právu, sondoval mezi ministry a poslanci, že by si společně najali letadlo a náhrady si také sami uhradili, ale nepochodil. „Využil jsem tedy nabídku fotbalového svazu, od něhož mám pozvání,“ uvedl.

„Hrával jsem fotbal ještě jako dorostenec za Konice, odkud pocházím,“ řekl. Hlasitě nefandí, ale spíše si promítá v hlavě, jak co hráči mohou na hřišti udělat.

„Ten, kdo křičí, by si to sám měl vyzkoušet, protože v té rychlosti se to těžko vyhodnocuje,“ dodal. Vlček nechce tipovat, ale odhaduje, Češi že postoupí ze skupiny.

Liška občas čutá

O fotbal se sice nijak zvlášť nezajímá ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška (SZ), ale připouští, že s největší pravděpodobností na zápase našich se Švýcary bude. „Chci podpořit náš tým. Jsem aktivní sportovec, a když mám příležitost, tak si začutám.“ Přenosy prý sledovat nebude a ani nechce tipovat, jak Česko uspěje.

Do Basileje se těší šéf ČSSD Jiří Paroubek, který si rád fotbal zahraje: „Určitě se budu snažit dostat na více zápasů.“ Za obrovský úspěch by považoval, kdyby se Češi dostali do poslední čtyřky. „Velkým úspěchem by byl postup ze skupiny,“ dodal.

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) zatím počítá s účastí na sobotním zápase. A jaké vidí šance našich? „Záleží na tom, jestli se bude hrát přes Kollera nebo ty mladé kluky. Myslím, že 2:0 vyhrajeme,“ soudí.

Žádným velkým fandou není šéf zelených Martin Bursík. „Opravdu nejsem znalec, neznám moc hráče a ani výsledky ligy. Vždycky jsem preferoval jiné sporty, lyžování, basketbal, volejbal, baseball a hokej mne vždycky bavil,“ dodal.

„Pokud jde o fotbal, tak jsem asi atypický Čech, protože tento sport mi vůbec nic neříká, takže nikam nejedu,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám