Hlavní obsah

VIDEO: Historický průvod Karla IV. z Prahy na Karlštejn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dusot koní, rachot kočárů a povozů, víření bubnů i fanfáry zněly v pátek středem Prahy. Z metropole vyrazil na cestu na hrad Karlštejn historický královský průvod s korunovačními klenoty. V jeho předních řadách jel na koni herec Vladimír Čech, který ztvárnil českého krále a římského císaře Karla IV.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karla IV. představoval v průvodu herec Vladimír Čech.

Článek

Průvod sledovaly stovky lidí. Podle historické legendy vozil Karel IV. každoročně ukázat korunovační klenoty Pražanům a poté se s nimi vracel zpět na své sídlo v údolí řeky Berounky.

Průvod zahájil kardinál Miloslav Vlk, který u Svatovítského chrámu požehnal napodobeninám císařských klenotů i celému průvodu. "Tento průvod je mimořádným zpřítomněním nejslavnější doby našich dějin. Není to jen krásná alegorie a hra, ale důležité připomenutí naší minulosti, která může být a je naší učitelkou. Naše doba nutně potřebuje takovou lekci," řekl kardinál.

Karla IV. představoval v průvodu herec Vladimír Čech.foto: Právo/Lukáš Táborský

Tehdejší doba může být svým hodnotovým a kulturním bohatstvím velkou inspirací a přínosem pro předsednictví České republiky Evropské unii, dodal.

Pak už se postavy poddaných, zbrojnošů, rytířů s prapory, panošů, hudebníků a zejména krále a císaře Karla, jeho choti Elišky Pomořanské, Jana Jindřicha Lucemburského, Václava Lucemburského a dalších osobností vydaly pěšky, na koních a v kočárech po Královské cestě na Staroměstské náměstí. Nechyběl ani šašek.

Roli Václava si vyzkoušel primátor Pavel Bém, který by prý chtěl v tehdejší době nějaký čas žít. Lucemburská doba byla podle něho nádherná a zapsala se do českých dějin zlatým písmem. "Prožít si chvíle té české slávy, ale i pražský folklor, to bych si opravdu chtěl vyzkoušet," řekl primátor.

Zahájení průvodu se účastnil i Pavel Bémfoto: Právo/Lukáš Táborský

Císař zdravil lid, pro které byl průvod značná atrakce. Už na Hradčanském náměstí se shromáždily stovky lidí, historické postavy se staly terčem hledáčků fotoaparátů řady Pražanů a turistů. Kočáry si při jízdě poradily i s překážkou na Karlově mostě, kterou představovaly stavební ohrady související s opravou památky.

Průvod už podruhé zorganizoval Středočeský kraj s cílem přilákat do středních Čech turisty. Akce však má podle mluvčího krajského úřadu Martina Kupky, který šel za panoše, i historický a duchovní rozměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám