Hlavní obsah

Vojenská policie obsadila kótu v Brdech, Greenpeace tam vyhlásili svůj stát

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský policista údajně brutálně nakládal s aktivistou hnutí Greenpeace Zbyškem Jakubovičem. Hlídka jej v pondělí odpoledne zadržela u brdské kóty 718 uvnitř vojenského prostoru poté, co se odmítl legitimovat. Greenpeace vyhlásila stát Peaceland a nebude se prý legitimovat vojenské síle, která "vstoupí na jejich území." Vojenská policie na kótu již nikoho nepouští.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vojenská policie kontroluje doklady aktivisty, který opouští kótu 718 v Brdech.

Článek

„Zatkli mne a chtěli odvést,“ řekl Právu Jakubovič. „Kladl jsme pasivní odpor, čtyři vojenští policisté mne odnesli k vozu a hodili do zadního prostoru. Jeden si vlezl ke mně, prošel se po mně a dal mi ránu pěstí,“ uvedl Jakubovič, který si chce na policistu stěžovat.

Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka, který byl přímo na místě v Míšově, kam služební Land Rover s Jakubovičem dojel, vše proběhlo v rámci zákona. „Nevím o tom, že by byly použity nějaké neadekvátní prostředky,“ sdělil Čermák a dodal: „V zadním prostoru jel proto, že je uzpůsobený na převážení posádky, jinde není místo.“ V Míšově aktivistu již bez problémů legitimoval přivolaný státní policista a tím jeho zadržení skončilo.

Aktivisté vyhlásili v Brdech samostatný stát Peaceland

Doby relativního příměří mezi Greenpaece, kteří kótu na protest proti radaru okupují už 37 dní, a vojenskými policisty pondělkem zřejmě skončily. Aktivisté totiž na kótě vyhlásili „samostatný stát“ Peaceland a jeho „občané“ se již nebudou legitimovat ozbrojené vojenské policii, která vstoupí na „jejich“ území. „Může to být důvod k zásahu proti nám,“ připustila mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.

Vojenská policie samozřejmě Peaceland respektovat nebude. „Pokud se osoba, která se protiprávně zdržuje ve vojenském prostoru, odmítne legitimovat vojenskému policistovi, můžeme ji předvést na nejbližší služebnu policie ke zjištění totožnosti,“ upozornil Čermák. Hlídky také podstatně zpřísnily režim a dovnitř vojenského prostoru již nikoho nepouští.

Vzkaz Americe

Fiktivní stát o výměře několika stovek metrů čtverečních má svoji vlajku, hymnu a kolíky vytyčené hranice. „Žádné představitele zatím zvolené nemáme, už jsme ale o vyhlášení nového státu informovali prezidenta České republiky Václava Klause,“ podotkla Boráková a dodala: „Vláda s námi nekomunikuje, proto jsme se rozhodli pro tento krok.“

A radar prý nebude. „Amerika už nemůže o umístění radarové základny jednat s Českou republikou, ale s republikou Peaceland,“ uzavřela Boráková.

Reklama

Související témata:

Související články

Greenpeace: policie nás chce vyhladovět

Aktivisté Greenpeace zůstávají i nadále ve vojenském prostoru v Brdech na kótě 718, kde by měl stát protiraketový radar USA. Mluvčí organizace Lenka Boráková...

Výběr článků

Načítám