Hlavní obsah

Tamáš s Bednářem končí hladovku proti radaru

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrat nastává u odpůrců amerického radaru Jana Tamáše a Jana Bendáře z iniciativy Ne základnám, kteří už tři neděle drží hladovku. Během pondělí mají oznámit termín, kdy hladovku přeruší. V protestu za ně budou symbolicky pokračovat osobnosti. "První se hlásí Petr Uhl," řekl v neděli na dotaz Práva Bednář.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Bednář a Jan Tamáš

Článek

Podle Tamáše jsou také připraveni hladovět umělci, bývalí disidenti, sportovci, vědci, představitelé akademické sféry i politici. Seznam osobností hodlají hladovkáři oznámit v pondělí.

Jako první se jim ozvali senátoři ČSSD, kteří se chtějí střídat po jednom dni, sdělila v pondělí vpodvečer na dotaz Práva předsedkyně soc. dem. klubu senátorů Alena Gajdůšková.

Ta by podle svých slov měla být v této řetězové hladovce nasazena ze senátorů jako první. „Už jsou také připraveni Květa Kořínková, senátor Petr Vícha a Alena Vondrová (šéfka odborů ve státní správě),“ prozradila Gajdůšková.

Hladovku navrhl Kavan

Kdo je bude následovat, záleží na domluvě s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem.

O podílu na protestu proti radaru hovořil podle Gajdůškové její klub minulý týden. Návrh podpořil i šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Ten hladovkáře navštívil ve čtvrtek.

Podle jeho slov jsou podle něj už hodně "vyhladovělí“, a má proto o jejich zdraví velké obavy.

"Když jsem viděl až tu přehnanou snahu pánů vydržet až do konce, tak jsem jim nabídl i takovéto řešení. Jsem rád, že mne to napadlo,“ řekl Paroubek v neděli v ČT.

ČSSD také vyzvala vládu, aby okamžitě ukončila jednání o radaru s USA a přehodnotila uznání Kosova.

Tamáš žádá o schůzku prezidenta Václava Klause a chce od něj vysvětlení, zda v USA skutečně vyzval viceprezidenta Cheneyho, aby záležitost s radarem "postrčil“.

Parkanová: s vyděrači se nejedná

Protest formou hladovky v neděli ostře odsoudila ministryně Parkanová, která ji považuje za "krajní extrémní případ“, k němuž se lze uchylovat jen v nesvobodné společnosti.

"Neváhám to označit za vydírání a s vyděrači se vyjednávat nemá,“ uvedla v televizi Prima.

Tamáš ČTK řekl, že naopak je to premiér Mirek Topolánek, kdo vydírá lidi – buď budou proti vůli většiny s radarem souhlasit, nebo se mají vystěhovat.

Parkanová dále varovala, že by příště mohl někdo držet hladovku například za zrušení daní.

"My nebudeme vyjednávat s hladovkáři, my nebudeme vyjednávat s Greenpeace. My budeme vyjednávat v parlamentu,“ uvedla.

Hašek ocenil Schwarzenberga

Výpad Parkanové proti hladovkářům ale odmítl Hašek. "Ti lidé to nedělají z plezíru, paní ministryně. Oni reprezentují názor dvou třetin české veřejnosti a mě mrzí, že vaše reakce jako zástupce vlády v tuto chvíli je taková, že ty pány označujete za vyděrače a řeknete, že s vyděrači se nejedná,“ řekl.

Připomenul, že hladovkáře minulý týden přijal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ). "Chtěl bych jeho postoj vysoce ocenit,“ řekl Hašek. "Pan ministr jim neříká vyděrači, pan ministr je pozval k sobě a jednali za jedním stolem. Z toho si berte příklad,“ dodal.

Reklama

Související články

Kvůli radaru už zhubli o osm kilogramů

Jednatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Drží v nich hrnek s čajem. Tiše říká, že mu není dobře. Už týden drží s 29letým Janem Bednářem hladovku...

Výběr článků

Načítám