Hlavní obsah

VIDEO: Neriskujte a vraťte se k dobrému jídlu, vyzval Paroubek hladovkáře

Právo, lh
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek sešel s Janem Tamášem a Janem Bednářem, kteří už 17 dnů hladovkou protestují proti radaru. Ocenil jejich postoj a odvahu, vyzval je ale, aby neriskovali vlastní zdraví a začali jíst. Řekl také, že bude americkou ministryni Condoleezzu Riceovou dopisem informovat o tom, že vláda podle něj nemá mandát ke schválení smlouvy o radaru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Bednář a Jan Tamáš

Článek

"Pánové, už jste pro věc udělali dost, bylo by dobré vrátit se k dobrému jídlu,“ řekl hladovkářům Paroubek. Zároveň jim v jejich snažení vyslovil podporu, ujistil je, že soc. dem. výstavbu amerického radaru v Brdech nepodporuje.

"Když jsem ještě o projektu neměl informace, uvažoval jsem, zda to nemá cenu zkusit. Když jsem je dostal, řekl jsem si, že je zbytečný,“ řekl předseda ČSSD. Podotkl ale, že zdraví a život člověka jsou velmi cenné. S hladovkáři poté zažertoval, že tento týden také drží dietu, nedobrovolnou, a to kvůli zdravotním problémům.

"Nemůžete ovšem počítat s tím, že by vám současná arogantní vláda ustoupila. I idealismus má hranice,“ konstatoval Paroubek. Aktivisty poté ujistil, že kabinet Mirka Topolánka (ODS) nemá k prosazení amerického radaru v Brdech v parlamentu dostatek sil. Odmítl jim nicméně přímo odpovědět, zda by ČSSD případnou smlouvu uzavřenou mezi ČR a USA Topolánkovou vládou vypověděla, kdyby vyhrála volby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O ukončení hladovky budou uvažovat

"Já tu smlouvu neznám. Mezinárodní smlouvy se navíc nevypovídají. Nejlepší bude, když se vůbec neuzavře,“ shrnul Paroubek. Oznámil zároveň, že sestavuje dopis pro americkou ministryni zahraničních věcí Condoleezzu Riceovou, v němž jí chce sdělit, že Topolánkova vláda nemá k uzavření smlouvy o radaru dostatečně silný mandát.

"List je už připravený. Čekám, až bude mít čas moje žena, abych s ní zkonzultoval některé anglické výrazy,“ uzavřel předseda soc. dem.

Tamáš i Bednář mu v závěru zhruba několikaminutové schůzky slíbili, že budou o ukončení hladovky uvažovat. Upozornili ale, že žádná z původních podmínek, které si určili, dosud splněna nebyla. Patří k nim ukončení jednání o radaru s USA, vypsání referenda anebo zahájení diskuse s veřejností.

Reklama

Výběr článků

Načítám