Hlavní obsah

Špidla má dalšího kandidáta na ministra spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Otázka, kdo obsadí křeslo ministra spravedlnosti, je pravděpodobně vyřešena. Premiér Vladimír Špidla oslovil advokáta Karla Čermáka, někdejšího předsedu České advokátní komory. Čermák to potvrdil a připustil, že je ochoten ministerské místo převzít.

Článek

"Mohu potvrdit tolik, že jsem panu premiérovi Špidlovi řekl, že jsem ochoten nebo připraven ke spolupráci, jakou by v oblasti práva potřeboval," sdělil Čermák. "On se mě na toto zeptal a já jsem to neodmítl," dodal.

Mluvčí vlády Anna Stárková potvrdila, že premiér už se rozhodl, byť řekla, že ona zatím jméno nového ministra nezná. Podle ní Špidla pouze uvedl, že už s tím člověkem mluvil a on s nominací souhlasil. Nyní chce ještě o kandidátovi hovořit s prezidentem, uvedla Stárková. Odhaduje, že premiér jméno budoucího ministra zveřejní v pátek.

Resort odmítlo už mnoho lidí

Resort spravedlnosti je bez šéfa od 6. srpna, kdy byl exministr Pavel Rychetský jmenován šéfem Ústavního soudu. Mezi kandidáty na nového ministra byli představitelé odborné veřejnosti i politici. Hledání komplikoval fakt, že mnozí představitelé odborné veřejnosti se zdráhali vyměnit své místo za křeslo ve vládě s nejistou budoucností a bez záruky, že se ke své původní práci po skončení působení ve vládním kabinetu vrátí.

Křeslo odmítli první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Českobudějovický advokát Vladimír Papež zase neunesl mediální kampaň, která, jak řekl, se proti němu po zveřejnění jeho kandidatury rozpoutala. Spekulovalo se také o poslancích Zdeňku Koudelkovi nebo Stanislavu Křečkovi.

Čermák sám se vstupu do politiky nebojí. "Moje představa není, že vstupuji do politiky navěky a neodvolatelně. Mně je 68 let. Jako advokátovi mi samozřejmě hrozí to, že na nějakou dobu bych musel přerušit svou praxi," podotkl. Totéž musel před vstupem vlády učinit Rychetský, který rovněž vedl vlastní advokátní praxi.

Spravedlnost je potřeba před vstupem do Evropské unie stabilizovat, tvrdí Čermák. "Příští rok vstoupíme do Evropské unie, a vstoupit tam v úplně rozháraném stavu, myslím si, že není v tuto chvíli rozumné," řekl ČTK. Zdůraznil, že zahájené práce na hlavních právních kodexech musí pokračovat.

Reklama

Související články

Rychetský se ujal funkce šéfa ÚS

Do funkce předsedy Ústavního soudu ČR byl ve čtvrtek odpoledne za přítomnosti předsedy Senátu Petra Pitharta uveden Pavel Rychetský, dosavadní vicepremiér...

Výběr článků

Načítám