Hlavní obsah

Proti Koudelkovi v čele justice nejsou v koalici výhrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proti případnému jmenování sociálnědemokratického poslance Zdeňka Koudelky ministrem spravedlnosti se dosud neobjevily výraznější výhrady jak v táboře vládní ČSSD, tak v řadách jejích koaličních partnerů KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Zda to bude právě Koudelka, kdo ministerské křeslo obsadí, ale podle politiků zůstává nadále otázkou.

Foto: Jan Soukup
Článek

Zda vedení spravedlnosti opravdu převezme Koudelka, není zatím jasné ani podle místopředsedkyně ČSSD a ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Patří podle ní ke kandidátům, ale jejich spektrum je širší. Rozhodující slovo bude mít premiér, řekla ČTK.

Špidla minulý týden v rozhovoru pro BBC uvedl, že jméno nového šéfa spravedlnosti by mělo být známo do měsíce. Sám Koudelka možné jmenování zatím odmítá jakkoli komentovat. Novinářům pouze řekl, že se právě vrátil z dovolené v Řecku, a tak se teprve seznamuje se změnami a návrhy uvnitř sociální demokracie. Vyjádří se zřejmě až v dalších dnech.

O tom, že čtyřiatřicetiletý místopředseda sněmovního ústavně- právního výboru má největší šance stát se novým ministrem, informovaly s odvoláním na důvěryhodný zdroj blízký vládě pondělní Lidové noviny (LN). Koudelkovu jmenování jsou podle listu nakloněni mnozí sociálnědemokratičtí poslanci, mezi jinými například Karel Šplíchal či Koudelkova kolegyně z ústavně- právního výboru Hana Orgoníková.

Za člověka na svém místě by brněnského poslance v případě jeho jmenování považoval šéf severočeských sociálních demokratů Jaroslav Foldyna. ČTK řekl, že Koudelku zná jako erudovaného právníka a člověka, který se nebojí vystoupit se svým názorem, a proto jeho nominaci podporuje. Zda v ČSSD podobný názor převládá, však nechtěl odhadovat.

Strany si kandidáty respektují

O jakýchkoli překážkách, které by bránily jmenování Koudelky do čela justice, nevěděly ani další poslancovy kolegyně z ústavně-právního výboru Hana Marvanová (US-DEU) a Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Bývalá šéfka resortu Parkanová navíc uvedla, že si Koudelky váží jako odborníka i jako člověka, a jeho jmenování by proto přivítala. Dodala, že s Koudelkou coby novým ministrem by podle ní souhlasili i její straničtí kolegové.

"Bývá zvykem, že si strany vzájemně respektují obsazení funkcí, pokud se do nich nenavrhuje nějaká vyloženě kontroverzní osoba. A to případ Zdeňka Koudelky určitě není," podotkla. Parkanová zároveň dodala, že jí dosavadní, téměř tříměsíční marné hledání nového ministra "trhá srdce". "Být jiná politická konstelace, tak bych měla chuť se toho ujmout sama znovu," prohlásila.

Jako o kandidátovi na ministra spravedlnosti dosud premiér Špidla uvažoval o jihočeském advokátovi Vladimíru Papežovi. Ten se ale této možnosti vzdal kvůli aféře s alkoholem za volantem. Podle LN je v užším výběru vedle Koudelky ještě Zdeněk Jičínský, který od září nahradí ve sněmovně Jaroslava Tvrdíka.

Související články

Špidla zvažuje Němce na spravedlnost

Premiér Vladimír Špidla zvažuje podle informací Práva možnost dosadit na ministerstvo spravedlnosti místo odcházejícího Pavla Rychetského nynějšího...

Výběr článků

Načítám