Hlavní obsah

ČSSD vyzývá ministra Pospíšila: Vyšetřete tlaky v kauze Čunek nebo odstupte

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD požaduje, aby ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) prošetřil tvrzení, že na některé státní zástupce byl vyvíjen nátlak v kauze Čunek. Po nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké pak chtějí, aby zbavila mlčenlivosti všechny státní zástupce, kteří v kauze figurovali. Pokud nebudou výzvy ČSSD vyslyšeny, strana žádá hlavu Vesecké i Pospíšila.

Článek

„Poslední zprávy a některé výpovědi státních zástupců naznačují, že na nezávislé vyšetřovatele byl nejenom vyvíjen nepřiměřený politický nátlak, ale v řadě případů byli za svou nezávislost perzekuováni,“ míní šéf bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc.

Týká se to podle něj těch státních zástupců, kteří se Vesecké postavili v kauze Čunek a poukazovali na chyby, které se v této věci činily. „Zvyšují se naše obavy, že v této kauze nebylo rozhodování státního zástupců a úřadů skutečně nezávislé a oproštěno od politických tlaků,“ uvedl Tejc v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Za podivné pak Tejc považuje povýšení Mileny Hojovcové z vedení Městského státního zastupitelství v Brně do pozice vrchní státní zástupkyně v Olomouci, kde nahradila Iva Ištvana.

„Dosti podivným způsobem zasáhla do prošetřování postupu Renaty Vesecké a ze svého postu v Brně byla během několika měsíců povýšena na velmi významný post,“ poukázal Tejc. Domnívá se proto, že by bylo nutné prověřit, zda se Hojovcová nedopustila trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Požadují zprávu o situaci v justici

„Žádám ministra spravedlnosti Pospíšila, aby se nevyhýbal své odpovědnosti za resort justice. Neměl by před těmito věcmi strkat hlavu do písku,“ vyzval v souvislosti s podezřeními Tejc.

Chce, aby Pospíšil vše prošetřil a podal Sněmovně zprávu o situaci ve státním zastupitelství a o personálních změnách v jeho rámci. „Myslím, že by bylo vhodné, aby pan ministr předložil tuto zprávu ještě do prázdnin, aby se jí mohla zabývat Sněmovna nebo Ústavně právní výbor,“ doplnil Tejc, který také požaduje, aby Pospíšil sdělil, jak bude do budoucna garantovat nezávislost rozhodování státního zastupitelství.

Nevyhoví? Pak chceme jejich hlavy

ČSSD podle něj zároveň trvá na tom, aby Vesecká zbavila mlčenlivosti všechny státní zástupce, kteří figurovali v kauze Čunek. Tak, aby mohli vypovídat před nezávislým soudem. Ten nyní řeší spor mezi Veseckou a stínovou ministryní spravedlnosti za ČSSD Marií Benešovou.

Jestliže Pospíšil ani Vesecká výzvám sociálních demokratů nevyhoví, žádá největší opoziční strana jejich hlavy.

„Pokud paní nejvyšší státní zástupkyně a pan ministr naším výzvám nevyhoví, tak je logický pouze jeden závěr a to, že by ze svých funkcí měli buďto nedobrovolně nebo dobrovolně odejít,“ prohlásil Tejc.

Reklama

Související články

Spory žalobců zatím Veseckou neohrožují

Ačkoli podle současných či bývalých čelných představitelů české justice pondělní soudní jednání odhalilo v plné nahotě nynější neutěšený stav u soustavy...

Čunkova kauza zřejmě posílí úřad Vesecké

Mít pod kontrolou všechny závažné trestní kauzy a legálně do nich vstupovat. I tak se dá vysvětlit nová vyhláška, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti....

Výběr článků

Načítám