Hlavní obsah

Paroubek chce jet do Běloruska pomoci vězněnému lídrovi opozice

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek podpořil opoziční běloruskou sociální demokracii, která je utlačována autoritativním režimem prezidenta Alexandra Lukašenka. Bělorusko chce osobně navštívit a zasadit se o propuštění vězněného lídra opoziční běloruské sociální demokracie Alexandra Kozulina.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek chce jet do Běloruska.

Článek

Paroubek v pátek přijal v pátek v Lidovém domě místopředsedu opoziční běloruské sociální demokracie Sergeje Skrabetse. Obě strany spolu uzavřely smlouvu o spolupráci.

"Proběhne zejména na poli budování humánní a demokratické občanské společnosti, právních a sociálních garancí pracujícím a svobodného podnikání. Dále na utvrzení principů svobody člověka, solidarity a sociální spravedlnosti,“ píše se v dokumentu.

Jde o první takovou smlouvu o spolupráci, jakou běloruská sociální demokracie uzavřela. Tento krok by chtěla ještě učinit ještě se stranami v Lotyšsku, Německu a Rakousku.

Paroubek slíbil, že v této věci vypomůže. "Víme, v jak obtížných podmínkách funguje v Bělorusku opozice. Sociální demokracie v Bělorusku je stranou, která je opoziční, jejíž předseda je již dva a půl roku ve vězení. Další tři roky by v něm měl být,“ uvedl po setkání Paroubek.

Paroubek pojede do Běloruska

Lídr ČSSD slíbil, že podnikne kroky za propuštění vězněného předsedy Alexandra Kozulina. "Zcela nepochybně to budu iniciovat na příštím setkání lídrů stran Strany evropských socialistů, abychom vyvinuli určitý tlak na běloruský režim pana Lukašenka, aby tento představitel běloruské opozice byl propuštěn,“ sdělil.

"Pokud přijedu do Běloruska, tak budu mít zájem hovořit s představiteli běloruského státu o této záležitosti,“ doplnil Paroubek. Kvůli plánované cestě se chce v blízké době sejít s běloruským velvyslancem v ČR. Paroubek slíbil, že Bělorusko navštíví před parlamentními volbami, které se mají konat na přelomu září a října. Cesta je plánová na dva dny na konci srpna.

"Setkám se s představiteli jak běloruské sociální demokracie, tak samozřejmě předpokládám, že se setkám i s běloruskými občany,“ prozradil. "Jsme ochotni předat naše programové zkušenosti tak i politické know-how,“ doplnil Paroubek.

Skrabets: Je to hrdinský krok

"Velmi doufám, že naše vláda tuto návštěvu povolí. Byli bychom velice rádi, kdyby pan předseda před občany promluvil o hodnotách demokracie a občanské společnosti. Je to z jeho strany víceméně hrdinský krok, protože málokdo z politiků má odvahu přijet k nám do Běloruska,“ řekl k tomu Skrabets.

Ten za setkání i nabídnutou pomoc poděkoval. Kvitoval, že Paroubek přislíbil podělit se o zkušenosti ČSSD před běloruskými volbami, například při přípravě programu.

"U nás je totalitní režim, v Bělorusku jsme pololegální, nemáme svobodu tisku, ale snažíme se bojovat,“ podotkl. V Bělorusku musí podle něj občané platit ve zdravotnictví i za vzdělávání, to chce jeho strana změnit.

Šéf ČSSD plánuje ještě navštívit Ukrajinu, má zájem o navázání spolupráce s partnerskými stranami ve slovanských státech východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám