Hlavní obsah

Soud uložil Čunkovi pokutu, vzápětí ji zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL v pátek stanul kvůli své kauze jako svědek před přerovským soudem. Vicepremiér měl soudu vysvětlit, jaké jsou jeho vazby na obžalovaného podnikatele Romana Vaškůje. Čunek však odmítl vypovídat. Soud mu nejprve uložil pokutu ve výši 20 tisíc korun. Později ale toto své rozhodnutí zrušil.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Před soudem měli v pátek vypovídat ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (vlevo) a ministr práce Petr Nečas. Mluvil ale jen druhý z nich. Čunek výpověď odmítl.

Článek

Čunek odepřel svědeckou výpověď s odvoláním na svůj senátorský mandát. Odvolal se na článek 28 Ústavy, který zaručuje poslancům a senátorům imunitu před soudem.

Podle soudu jde však ze strany Čunka o účelový postoj. Paragraf se dá totiž využít pouze v případě informací, které se poslanec či senátor doví při výkonu své funkce.

Soudce po rozhodnutí o zrušení pokuty uvedl, že si neuvědomil, že Čunek je kromě ministra i senátorem. Trvá však na tom, že Čunek neměl důvod nevypovídat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Líčení bylo přerušeno a pokračovat bude od 17.-20. června

Kauza Vaškůj

Soud řeší případ zlínského podnikatele Romana Vaškůje, který se podle obžaloby pokusil podplatit korunní svědkyni v Čunkově korupční kauze Marcelu Urbanovou.

Před soudem vypovídal ministr práce Petr Nečas. Vysvětloval, proč se právě přes jeho asistentku přítel Urbanové snažil zjistit, zda si ODS najala nějakého lobbistu, za něhož se Vaškůj podle obžaloby před Urbanovou vydával.

Soud s Vaškůjem začal již ve středu. Zlínský podnikatel chtěl podle žalobce dosáhnout toho, aby za peníze a výhody stáhla svou výpověď, podle které měl Čunek jako starosta Vsetína převzít půlmiliónový úplatek.

Vaškůj se měl společně s Petrem Šmiřákem údajně pokusit Urbanovou uplatit koncem února 2007.

Podle verze podnikatele šlo ale pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost hlavní svědkyně. Urbanová však nátlak nahlásila policii.

Vaškůj i Čunek, který se kvůli své kauze nakonec před soud vůbec nedostal, neboť žalobce zastavil jeho trestní stíhání, popírají, že je mezi nimi nějaká souvislost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám